• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokiran račun "Ikarbusa"

Račun preduzeća za proizvodnju autobusa "Ikarbus" blokiran je zbog dugova koji premašuju sedam miliona evra tako da nema ni tehničkih mogućnosti za isplatu zarada radnicima koji su u generalnom štrajku, rekao je danas Tanjugu predsednik Štrajkačkog odbora u tom preduzeću Velimir Gligorić.

Račun preduzeća za proizvodnju autobusa "Ikarbus" blokiran je zbog dugova koji premašuju sedam miliona evra tako da nema ni tehničkih mogućnosti za isplatu zarada radnicima koji su u generalnom štrajku, rekao je danas Tanjugu predsednik Štrajkačkog odbora u tom preduzeću Velimir Gligorić.

Oko 700 radnika "Ikarbusa" stupilo je u generalni štrajk 1. jula zahtevajući da im se isplate zaostale zarade i uplate svi doprinosi. Oni su od početka godine primili samo dve zarade, i kako tvrde, ugrožena im je egzistencija.

Gligorić je rekao da će, ako ne bude dogovora do ponedeljka, radnici fabrike, koja je prodata ruskoj kompaniji, radikalizovati štrajk.

"Nama je jasno da nemamo novaca i da smo sa današnjim danom u blokadi zbog gubitaka u iznosu od 690 miliona dinara. Danas smo sazvali konferenciju za novinare kako bi objavili da nama nije predložena nikakva dinamika isplate zarada. Mi smo te plate zaradili i hoćemo da nam se isplate bar dve zaostale zarade jer smo na ivici egzistencije", naveo je Gligorić.

"Zbog sedam miliona evra je račun blokiran danas, ali to ne znači da za pet dana neće biti više, jer sve menice koje su naslovljene na račun 'Ikarbusa' imaju svoju dinamiku puštanja koja je proistekla još iz prethodnih godina, pre nego što je firma privatizovana", rekao je Gligorić.

On je dodao da ukupna zaduženost preduzeća premašuje 15,5 miliona evra.

Prema njegovim rečima, svaki dan se razgovora sa upravom preduzeća ali za sada bez uspeha, a za petak, 24. juli zakazan je i razgovor sa državnim sekretarom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojšom Ćirićem.

"Do tada nećemo radikalizovati štrajk, a ako ne bude dogovora od ponedeljka ćemo protestovati pred nekom od državnih institucija", najavio je Gligorić.

Gligorić je naglasio da firma trenutno ne proizvodi i poslova gotovo da nema, proizvodi se svega osam autobusa za beogradsku "Lastu" i pet za požarevačku "Veoliu", a od poslova u inostranstvu "nema ni govora".

"Rusi su nam dali predlog da radimo proizvodnju koju nemamo i da čekamo", naveo je Gligorić odgovarajući na pitanje kakav su predlog dobili od rukovodstva.

Kontaktirana je i Agencija za privatizaciju u kojoj je radnicima rečeno da novi vlasnik poštuje sve ugovorene obaveze, kao i da za neisplaćivanje plata nema prakse raskidanja ugovora o prodaji.

Generalni direktor "Ikarbusa" Srećko Nijemčević ranije je izjavio da je likvidnost "Ikarbusa" trenutno takva da ispunjenje zahteva radnika o isplati zarada na način koji oni predlažu nije moguće i da im je predloženo da u julu bude isplaćena jedna plata, odnosno da se u toku jula isplati junska platu, a neisplaćene plate za mart, april i maj budu zamrznute do oktobra.

Ugovorom o prodaji "Ikarbusa" koji je sklopljen sredinom prošle godine sa ruskom kompanijom "Avotodetal-servis" bilo je predviđeno da Rusi za paket akcija ove beogradske fabrike autobusa i specijalnih vozila izdvoje 7,2 miliona evra i da u prvoj godini investiraju 1,4 miliona evra.

"Ikarbus" je akcionarsko društvo sa 730 zaposlenih i do sada je bio lider je u proizvodnji autobusa u jugoistočnoj Evropi.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image