• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguće uvođenje novog poreza na dohodak VIDEO

Ministarka finasija Srbije Diana Dragutinović najavila je mogućnost uvođenja novog poreza na dohodak građana, zbog najavljene promene postojećeg finansijskog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

Ministarka finasija Srbije Diana Dragutinović najavila je danas mogućnost uvođenja novog poreza na dohodak građana, zbog najavljene promene postojećeg finansijskog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ministarstvo finasija će predložiti novi porez na dohodak građana koji će omogućiti ravnomerniju raspodelu tereta, ali će biti "poreski izdašnji" i mogao bi da donese uštedu od 12 milijardi dinara, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Osnovna ideja tog predloga zakona, koji vlada još nije usvojila je, kako je kazala Dragutinović, uvođenje veoma jednostavnog, takozvanog dualnog sistema oporezivanja građana, koji ima dve stope poreza - jednu na prihode od rada, a druga na prihode od kapitala.



Ideja je, po njenim rečima, da se uvede i opcija oslobođenje od poreza i na taj način se porez učini progresivnim.

Po tom novom modelu oporezivanja, "svi koji imaju ispod prosečne zarade manje će placahti, a oni koji imaju veće prosečne zarade placahaće više", rekla je ministarka finasija.

Vlada Srbije će od MMF-a, čija misija dolazi u Srbiju krajem avgusta na nastavak pregovora o promenama uslova aranžmana, tražiti da budžetski deficit bude povećan sa tri na 4,5 odsto, a za uzvrat predložiti "kredibilne mere", kojima bi se deficit smanjio.

Govoreći o pregovorima, Dragutinović je kazala da je "jedna od stvari o kojoj se razmišlja i promena aranžmana sa MMF-om", što bi značilo da od odobrene sume od tri milijarde evra, jedan deo bude usmeren za potrebe finasiranja budžeta, bez obzira što su sredstva za finasiranje budžeta za ovu i narednu godinu obezbeđena.

Dragtinović je to obrazložila neizvesnošću u svetskoj ekonomiji, istakavši da je "dobro imati rezervu".




Ona je najavila i da, zbog povećanja budžetskog deficita, koje će Srbija tražiti od MMF-a, postoji mogućnost intervencije i u domenu poreza na dodatu vrednost (PDV), ali koja ne mora da znači i promenu stopa PDV-a.

"Restrukturiranjem poreza nešto bi se više dobilo nego što se dobija sada", kazala je ona navodeći da je mnogo proizvoda oporezovano manjim PDV-om, iako po direktivana EU oni treba da se oporezuju po standardnoj, baznoj stopi.

Postoje i proizvodi koji su oslobođeni PDV-a a ne bi trebalo da budu, a i proizvodi kao što je hrana, koji se nalaze na osnovnoj stopi a mogli bi biti prebačeni na nižu stopu PDV-a, dodala je ona.

Govoreći o racinalizaciji broja ljudi u državnoj administraciji, ona je kazala da je po međunarodnim standardima u Srbiji viša od 20.000 do 30.000 zaposlenih, ali da bi se njihovim otpuštanjem postigla ušteda BDP-a od 0,5 odsto.

Dragutinović je kazala da bi nastavak zamrzavanja zarada i penzija u državnim organima i u 2010. godini može da se uštedi 0,5 odsto BDP.

Razmatra se i novi način finasiranja i zapošljavanje u obrazovanju i zdravstvu, rekla je ona.

Kako je objasnila, to znači da se u obrazovanju plaćanje obračunava po učeniku, a ne po nastavniku, da se spajaju odeljenja sa malo đaka u okviru jedne ili više škola, što bi moglo da donese uštedu od
0,2 odsto BDP-a.

Po njenom mišljenju, Srbiji treba i "ozbiljna reforma penzionog sistema", jer broj pezionera raste više nego broj zaposlenih, zbog čega bi produženje radnog veka, moglo doneti uštedu od 0,5 odsto BDP-a.

Ministarka finasija je kazala da će predložiti mere za smanjenje budžetskog deficita, ali da sama o njima ne može da odlučuje, već da o tome konačnu reč ima Vlada Srbije.

"Uloga ministra finasija je da predloži mere, a na Vladi je da odluči", kazala je ona i dodala kako je "moguće da ministar ima jedno mišljenje, a da Vlada usvoji nešto drugo".

Prema njenim rečima, "u ovom trenutku su svi u Vladi svesni da se Srbija mora fiskalno prilagoditi", a ona smatra da je to oko 1,5 odsto BDP-a.



Sprečen finansijski kolaps države

Ministarka finansija Diana Dragutinović ocenila je da je prethodnih godinu dana to ministarstvo uradilo nekoliko važnih stvari koje su sprečile finansijski kolaps države.

Ona je na konferenciji za novinare, povodom godinu dana rada ministarstva, rekala da je, uprkos određenom nezadovoljstvu javnosti i više ili manje argumentovanim kritikama, urađeno puno toga, pre svega na planu smanjenja javne potrošnje, obezbeđenja finansiranja Koridora 10 i regulisanju zaostalih dugova.

"Da nije bilo radikalnog smanjenja potrošnje rashodi budžeta Srbije bi bili skoro 795 milijardi dinara, umesto sadašnjih 719", rekla je Dragutinovićeva u Vladi Srbije.

Ona je kao ostale rezultate ministarstva navela obezbeđenje stabilnosti javnih finansija koja se ispoljava kroz uredno izmirenje obaveza države, dobru koordinaciju sa Narodnom bankom Srbije, razvoj finsijskog tržišta, dobro upravljanje javnim dugom i rad na reformi javnih finansija.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image