• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borba radnika Ikarbusa preko Interneta

Radnici beogradskog proizvođača Ikarbus, koji od 1. jula štrajkuju zbog neisplaćivanja zarada za četiri meseca (po 20.000 dinara mesečno), danas su postavili novi web sajt http: www.ikarbus.org, kako bi obavestili sugrađane o dešavanjima u fabrici.

Radnici beogradskog proizvođača Ikarbus, koji od 1. jula štrajkuju zbog neisplaćivanja zarada za četiri meseca (po 20.000 dinara mesečno), danas su postavili novi web sajt www.ikarbus.org, kako bi obavestili sugrađane o dešavanjima u fabrici.

Radnici pozivaju sugrađane i prijatelje fabrike da im se pridruže, da ih podrže i da pomognu potpisivanjem peticije koju supostavili na sajt i da tako zajedno sačuvaju tradiciju dugu skoro devet decenija.

"Tražimo pravdu za 720 radnika srpske fabrike autobusa Ikarbus. Dosta nam je korumpiranih direktora koji okrivljuju ceo svet za naše probleme! Dosta nam je neisplaćivanja zarada!", navode radnici i dodaju dae prihvataju najnoviji predlog većinskog vlasnika akcija, a to je da od 720 radnika 500 odmah napusti fabriku.

Radnici navode i da predsednik sindikata Zoran Petrović nema saglasnost da u njihovo ime pregovara, s obzirom na to da nikada nije izabran za predsednika.

U saopštenju se navodi da je 23. jula 2009. godine generalni direktor „Ikarbusa“ Srećko Nijemčević podneo ostavku nakon što je protiv njega podneta prijava za korupciju. "Budući da Nijemčevića smatramo krivim za situaciju u kojoj se nalazi Ikarbus, zahtevamo da njegovi saradnici, direktor razvoja Dragić Dragojlović i direktor proizvodnje Zoran Gojković, odmah učine isto. Dragojlović i Gojković bili su desna ruka Nijemčevića i smatra se da su učestvovali u pljačkanju fabrike".

Eadnici pozivaju na to da se odmah sagleda situacija sa italijanskim proizvođačem „Breda Menarinibusem“ iz Bolonje, sa kojim fabrika od oktobra 2008.godine ima ugovor o proizvodnji 35 autobusa.

"Imajući u vidu da radnici od februara nisu primili zarade od 20.000 dinara (a ne 480 evra, kako je izneseno), oni, kao i ruski vlasnik Ikarbusa, traže od Vlade garancije da će zarade biti isplaćene. S obzirom na to da je Ikarbusov račun u Banci Intesa blokiran za 7 miliona evra, zahtevamo i da bivši direktor Ikarbusa Srećko Nijemčević odgovori na prijavu za korupciju koja je protiv njega podneta", ističe se u saopštenju.

"Ovakva situacija u našoj fabrici je posledica raznih malverzacija, počevši od toga da u poslednje tri-četiri godine nijedno vozilo nije prodato preko službe marketinga, nego uvek preko posrednika, sa enormnim provizijama. Isti slučaj je bio i sa nabavkom delova i opreme", upozoravaju radnici.

Ruski Avtodetal servis kupio je u julu 2008. godine 39,22 odsto beogradskog proizvođača Ikarbus za 7,18 miliona evra, a zatim je otkupom akcija od malih akciona prezeo većinsko vlasništvo.

Račun "Ikarbus" blokiran je zbog dugova koji premašuju sedam miliona evra tako da nema ni tehničkih mogućnosti za isplatu zarada radnicima koji su u generalnom štrajku.

Ukupna zaduženost preduzeća premašuje 15,5 miliona evra.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image