• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krediti poljoprivrednicima 16 miliona evra

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da je od početka godine gotovo 3.000 registrovanih poljoprivrednika preuzelo oko 16,2 miliona evra kratkoročnih i dugoročnih kredita koje subvencioniše država.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da je od početka godine gotovo 3.000 registrovanih poljoprivrednika preuzelo oko 16,2 miliona evra kratkoročnih i dugoročnih kredita koje subvencioniše država.

Ukupno je odobreno 8,7 miliona evra dugoročnih kredita, a istovremeno je isplaćeno i 710,2 miliona milona dinara (oko 7,5 miliona evra) kratkoročnih kredita.

Do sada je, od ukupno 246 dugoročnih kredita, najviše odobrila Prokeredit banka (173), ukupne vrednosti 5,3 miliona evra.

Kod Hipo-Alpe-Adrija banke odobrena su 32 kredita, vrednosti 1,3 miliona evra, Meridijan odobrila je devet kredita za 373.030 evra, Erste bank 11 kredita vrednosti 790.643 evra i banka Inteza 18 kredita vrednosti 859.579 evra.

Najviše kratkoročnih kredita, od ukupno 2.725, odobrile su Komercijalna banka (1.509), banka Inteza (492) i NLB banka (312).

Ministarstvo poljoprivrede potpisalo je 26. marta ove godine ugovore sa 21 bankom o kratkoročnom i dugoročnom kreditiranju poljoprivredne proizvodnje, za čije će subvencionisanje iz budžeta biti izdvojeno ukupno 3,3 milijarde dinara.

Kratkoročni krediti su namenjeni pre svega za kupovinu obrtnih sredstava - semena, đubriva i goriva.

Iznos koji se odobrava za kratkoročne kredite je od 50.000 do 700.000 dinara, bez valutne klauzule, a rok otplate je tri, šest, devet i 12 meseci.

Kamata na godišnjem nivou iznosi pet odsto, a razliku u kamati prema poslovnim bankama finansira Ministarstvo poljoprivrede.

Dugoročni krediti namenjeni su investiranju u poljpoprivredu i to za izgradnju objekata, kupovinu mehanizacije, podizanje višegodišnjih zasada.

Kako je ranije najavljeno, ti krediti se odobravaju u iznosu od 5.000 do 300.000 evra, od čega 60 odsto iznosa kredita odobrava banka, a ostatak Ministarstvo poljoprivrede i to bez kamate.

Dugoročni krediti se odobravaju na pet godina uz još godinu počeka, odnosno osam godina uz godinu dana grejs perioda za kapitalna ulaganja ili osam godina uz još tri godine počeka za podizanje višegodišnjih zasada.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image