• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog novog poreza manje plate?

Ako bude usvojen predlog zakona o porezu na dohodak svi sa platama iznad 40.000 dinara plaćaće značajno veći porez na primanja.

Ako Vlada Srbije, a zatim i parlament, usvoje novi predlog zakona o porezu na dohodak građana, koji je, kako je "Novostima" u ponedeljak potvrđeno, izrađen u Ministarstvu finansija, svi sa platama iznad 40.000 dinara plaćaće značajno veći porez na primanja.

Novi predlog zakona o porezu na dohodak, o kojem će, odmah posle dvonedeljnih odmora, raspravljati i članovi Vlade Srbije, predviđa postojanje dve stope poreza na dohodak.

Prva, niža, od deset odsto, primenjivaće se, kaže se u predlogu zakona, za primanja koja su ispod 40.000 dinara. Viša stopa poreza na plate, od 20 odsto, važiće za primanja iznad tog limita.

Namet na platu neće se plaćati na neoporezivi iznos koji će, po Predlogu zakona, iznositi 30 odsto prosečne plate u mesecu koji je prethodio onom za koji se zarada isplaćuje. Po novom zakonu taj, neoporezivi deo iznosio bi oko 9.300 dinara.

Porez na zarade trenutno se plaća po jedinstvenoj stopi od 12 odsto, uz neoporezivi deo koji je limitiran na nešto manje od 6.000 dinara.

U ovoj godini država je od naplate ovog nameta prihodovala između pet i šest milijardi dinara mesečno, pa je, posle šest meseci, prikupljeno skoro sedam milijardi dinara manje nego što je planirano.

Tako bi, u slučaju da se zadrže trenutno važeća zakonska rešenja vezana za porez na plate, minus u sumi prikupljenoj od ovog nameta bio skoro 13 milijardi. A, 12 milijardi dinara je iznos sa kojim Ministarstvo finansija kalkuliše kada računa budžetske efekte novoprimenjenog poreza na zarade.

U junu je, inače, prosečna zarada bila nešto više od 31.000 dinara, dok je od poreza na dohodak građana u budžet prikupljeno 6.333,4 milijarde dinara.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu finansija, ne priprema se nijedna mera kojom bi se na bilo koji način ugrozili utvrđeni iznosi ili dinamika isplate penzija.

"Priprema se i reforma penzijskog sistema, ali ona neće uticati na smanjenje primanja najstarijih građana", kažu u ovoj instituciji.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image