• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žirant ni bratu

Kod nas je, za razliku od Hrvatske gde su se građani masovno zaduživali uz garanciju žiranta, vrlo malo kredita odobrenih stanovništvu koji kao obezbeđenje imaju jemce. Zato je zanemarljiv i broj prinudnih naplata zajmovima od žiranata.

Kod nas je, za razliku od Hrvatske gde su se građani masovno zaduživali uz garanciju žiranta, vrlo malo kredita odobrenih stanovništvu koji kao obezbeđenje imaju jemce. Zato je zanemarljiv i broj prinudnih naplata zajmovima od žiranata.

Postoji, međutim, znatan broj vlasnika malih firmi koji su kao zalogu stavili imovinu najbliže rodbine, kumova ili prijatelja, a sada, zbog krize, imaju problem da otplate rate kredita. Otuda se u štampi i na sajtovima banaka sada mogu videti kuće i stanovi žiranata, koji će se prodati "na doboš".

Banke koje su došle u Srbiju na početku su za gotovo sve vrste kredita zahtevale jednog, dva ili čak tri žiranta, zavisno od sume koju su davale. Pre tri godine ukinule su jemce na gotovinske i potrošačke kredite. Neke su zadržale garante za stambene zajmove, ukoliko ne može da se položi hipoteka, pišu "Novosti".

Prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, na kraju juna u otplati je kasnilo 2,7 odsto kredita građana. To je za 0,3 odsto više nego u maju, a gotovo duplo više u odnosu na kraj prošle godine. Docnja preduzeća je 9,4 odsto, a preduzetnika 4,4 odsto. U Udruženju banaka Srbije ističu da naši građani nisu prezaduženi i da nema bojazni da će žiranti za kredite u otplati masovno preuzimati obaveze nosioca zajmova.

Bankari, pak, ukazuju na proceduru u ovakvim situacijama.

"Ako klijent ne primi ni drugu opomenu, ne želi, ili nije u mogućnosti, da izmiri dug sporazumno, banka u zavisnosti od vrste obezbeđenja kredita kontaktira žiranta ili poslodavca zaposlenog ", kažu u jednoj beogradskoj banci. "Žirant se upozorava da klijent banke, kome je garant, ne otplaćuje kredit i da postoji mogućnost da potraživanja izmiri od jemca. Odnosno, da žirant ima istu odgovornost prema nastalom dugu kao i klijent, ako dođe do utuženja.
Navedenu meru poslovne banke sprovode uglavnom kada je klijent u docnji najviše 90 dana. Banka šalje klijentu opomenu pred utuženje, kojom ga upozorava da sledi pokretanje sudskog postupka i proglašenja ukupnog kredita - dospelim, bez obzira na broj nedospelih rata za otplatu. To se odnosi i na žirante".

Građani Srbije duguju bankama oko bilion dinara. Dug po glavi stanovnika bankama u BiH je 890 evra, u Hrvatskoj 2,700 evra, Bugarskoj 1.100 evra, a u Mađarskoj 2.990 evra.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image