• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mališev odlazi iz NIS-a?

Sa čelne funkcije u Upravnom odboru Naftne industrije Srbije odlazi Dmitrij Mališev, javlja elektronski Balkan magazin. razlog podnošenja ostavke su koncepcijske poslovne razlike sa direktorom NIS Kirilom Kravčenkom.

Sa čelne funkcije u Upravnom odboru Naftne industrije Srbije (NIS) odlazi Dmitrij Mališev, javlja danas elektronski Balkan magazin i napominje da opstanak Kirila Kravčenka, generalnog direktora u NIS, mnogi povezuju sa time da li će on uspešno okončati zahvat sa smanjenjem broja zaposlenih.

Reagujući na ovaj tekst kabinet Dmitrija Mališeva je dostavio Fonetu saopštenje u kojem se navodi da su u tekstu Balkan magazina očigledno prisutni uticaji i stavovi onih snaga koje su bile protiv naftno-gasnog sporazuma između Srbije i Ruske Federacije i protiv ugovora o kupoprodaji NIS, a koji je uspešno sproveo Mališev.

Balkan magazin najavljuje da će Mališev zvanično podneti ostavku u petak na sednici Upravnog odbora NIS.

Predsednik Upravnog odbora Naftne industrije Srbije (NIS) Dmitrij Mališev mogao bi da podnese ostavku, nezvanično su FoNetu potvrdili izvori u NIS i kao razlog naveli njegove koncepcijske poslovne razlike sa direktorom NIS Kirilom Kravčenkom.

Isti izvori, međutim, napominju da bi tek trebalo videti da li će ostavka Mališeva biti prihvaćena.

Odlazak Rusa koji je vodio pregovore sa Vladom Srbije oko realizacije međudržavnog energetskog sporazuma, uzrokovan je nezadovoljstvom Gazproma njegovim radom, prenosi Balkan magazin.

Izvori Balkan magazina u Gazpromu tvrde da je Mališev zapravo smenjen, ali da će njegov odlazak biti obavljen kroz ostavku.

Mališev je, tvrde isti izvori, loše vodio procenu poslovanja i samog stanja u NIS, tako da su Rusi bili više nego iznenađeni zatečenom situacijom, kada su, početkom februara, preuzeli rukovođenje kompanijom.

Mališev se, izgleda, nije snašao ni u proceni političkih snaga u energetskom sektoru Srbije.

Uspostavljajući bliske prijateljske veze sa članovima DSS, koji su vodili pregovore oko naftno - gasnog aranžmana, piše Balkan magazin, Mališev nije procenio da se u međuvremenu na političkoj sceni Srbije desilo "novo mešanje karata" i da su u energetskom sektoru glavni igrači iz DS i SPS.

Srpski izvori u samom NIS imaju, doduše, samo nezvanične kritike, ne samo na Mališeva, već i na to kako Kravčenko upravlja NIS.

Po njima, takva je ocena Kravčenkovog menadžerskog tima i sa ruske strane.

Sam Kravčenko, piše Balkan magazin, sada pokušava da motiviše 2.000 zaposlenih u NIS da uzmu otpremninu - 750 evra po godini staža i da odu dobrovoljno iz kompanije.

U kompaniji sada od 12.000 zaposlenih, prema tvrdnjama sindikalaca, koji se pozivaju na ranije procene Dilojt&Tuša, ima 30 do 40 odsto tehnološkog viška.

U sindikatu kažu da bi Kravčenko najviše voleo da "vidi leđa" mnogobrojnim savetnicima, bivšim rukovodiocima i nepotrebnoj administraciji koji zapravo ne zarađuju svoju platu.

Sam opstanak Kravčenka u NIS, prema saznanjima Balkan magazina, mnogi povezuju baš sa time da li će on uspešno uspeti da okonča ovaj zahvat sa smanjenjem broja zaposlenih.

Na mesto Mališeva u NIS, zaključuje Balkan magazin, trebalo bi da dođe neko od kadrova Gazpromnjefta koji će se ozbiljnije baviti unapređenjem rada kompanije i pripremama za funkcionisanje NIS na slobodnom tržištu naftnih derivata.

Istovremeno, govoreći o saradnji Vlade Srbije i Gaspromnjefta član Upravnog odbora NIS-a Nikola Martinović izjavio je da je ona korektna u svim domenima, dodavši da niko nije planirao zatvaranje Rafinerije nafte u Novom Sadu i dodao da se o tome nikada nije razgovaralo unutar NIS-a.

On je dodao da prerađivačkih kapaciteta za proizvodnju nafte u regionu ima dovoljno i ocenio da bi bilo ko drugi da je kupio NIS već zatvorio obe domaće rafinerije.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image