• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje remont vozova

Železnice Srbije potpisale su danas ugovore o remontu i proizvodnji lokomotiva i vagona sa osam domaćih remontnih preduzeća, u vrednosti od 2,1 milijarde dinara.

Železnice Srbije potpisale su danas ugovore o remontu i proizvodnji lokomotiva i vagona sa osam domaćih remontnih preduzeća, u vrednosti od 2,1 milijarde dinara.

Predviđen je remont 109 putničkih vagona, 500 teretnih vagona i 12 lokomotiva, kao i nabavka 100 novih teretnih kola iz Fabrike vagona u Kraljevu, navodi se u saopštenju Železnica Srbije.

Sredstva za realizaciju projekta, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine, obezbedila je Vlada Srbije, preko Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, a iz postojećih budžetskih sredstava za 2009.
godinu.

Garancija za realizaciju biće u formi posebnih kredita preko Fonda za razvoj.

Generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković rekao je da će realizacija projekta već do kraja godine omogućiti tom javnom preduzeću da zadovolji potrebe tržišta u putničkom i robnom saobraćaju.

Prema njegovim rečima, u projekat su uključena sva remontna preduzeća u Srbiji, a biće uposleno ukupno 2.250 radnika vagonogradnje.

Kako je precizirao, Goša iz Smederevske Palanke remontovaće i rekonstruisati 54 putnička vagona, u vrednosti od 351 miliona dinara, smederevski Želvoz popraviće 145 teretnih i 55 putničkih vagona, u vrednosti od 420 miliona dinara.

Remont 100 teretnih kola za 101 milion dinara radiće još i subotički Bratstvo, Vagonka iz Niša remontovaće 125 vagona za 170 miliona dinara, MIP radionica šinskih vozila iz Ćuprije 80 vagona za
79 miliona dinara, dok će Intermehanika iz Smedereva remontovati 50 vagona za 45 miliona dinara.

Niška Lokomotiva dobila je posao vredan 358 miliona dinara za remont
12 lokomotiva, a od kraljevačke Fabrike vagona biće kupljeno 100 novih vagona za 578 miliona dinara.

Marković je kazao da je prosečna starost putničkoh vagona Železnica Srbije skoro 30 godina, što iziskuje velike troškove održavanja, zbog čega je veliki broj vagona van saobraćaja, odnosno postoji hronični nedostatak vagona.

U teretnom saobraćaju srpskim železnicama za zadovoljavanje potreba privrede potrebno je oko 5.500 vagona, a u saobraćaju ih je svega 3.500, dodao je Marković.

On je podsetio da je više od 40 odsto teretnih vagona takođe je starije od 30 godina, a zbog nedostatka kola u robnom saobraćaju samo u prethodne tri godine Železnice Srbije su izgubile oko 90 miliona evra.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image