• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Libija traži lekare i sestre iz Srbije

Ministarstvo zdravlja ove zemlje nudi medicinarima iz naše zemlje posao i uslove za boravak članova porodice

Ministarstvo zdravlja ove zemlje nudi medicinarima iz naše zemlje posao i uslove za boravak članova porodice

Zdenka Tadić, medicinska sestra iz Srbije, odlučila je da po treći put konkuriše za posao u struci u jednoj od bolnica u Libiji. Tamo je dosad boravila pet godina i uspela je da zaradi dovoljno novca da kupi stan. Kako kaže, odlično se snašla u toj dalekoj zemlji, jer su ljudi u Libiji predivni. Volela bi da ode na još godinu-dve, jer ovde nema posla.

"Pre odlaska u Libiju, u kliniku u Zahri, radila sam u Bosni i u Srbiji. Tamo su uslovi za zapošljavanje odlični, a radi se manje nego u našim zdravstvenim ustanovama. Radila sam sa pacijentima na odeljenjima pedijatrije i interne medicine. Jedino na šta nisam mogla u početku da se naviknem jeste ljuta hrana, pa sam sa drugim kolegama zamolila kuvare da ne stavljaju u jela puno paprike, što su oni uvažili", objašnjava Tadićeva za „Politiku”.

Radom u bolnici u libijskom Tripoliju zadovoljna je i babica Mirjana Bjeloš, koja je posle 20 godina rada u beogradskoj Ginekološko-akušerskoj klinici dala otkaz i odlučila da okuša sreću u Libiji.

"Nikakvih problema nisam imala za pet godina, koliko sam bila tamo. Radila sam u Hitnoj pomoći i mnogo sam naučila. Razmišljam o tome da se ponovo prijavim", dodaje Bjeloševa.

Koliko su Libijci zainteresovani za medicinare iz naše zemlje govori i činjenica da se ovih dana u Beogradu nalaze predstavnici Ministarstva zdravlja Libije, koji u saradnji sa agencijama za zapošljavanje „Galiano Sg” i „Dino kompani”, traže lekare, medicinske sestre i tehničare za rad u njihovoj zemlji.

Kako objašnjava Slobodan Stefanović, iz agencije „Galiano Sg”, potencijalnim kandidatima se nudi posao u nekoj od klinika, za sestre i tehničare mesečna plata je od 450 do 700, a za doktore od 900 do 1.700 evra.

Iznosi se uvećavaju u odnosu na godine iskustva, kao i kada naš medicinar u Libiji obavlja rukovodeću funkciju kao šef odeljenja, direktor uprave ili šef jedinice. Dosadašnje iskustvo medicinara koji su sa područja Jugoslavije krenuli trbuhom za kruhom u ovu zemlju govore da je 50 odsto zainteresovanih bilo nezaposleno pre odlaska u Libiju, dok je druga polovina dala otkaz ovde da bi radila tamo.

Naši stručnjaci sklapanjem ugovora dobijaju namešten stan u Libiji, lečenje i lekove u slučaju bolesti, školovanje dece, mesec dana godišnjeg odmora, 13. platu, putne karte u oba smera plaćene za celu porodicu... Uslov je da zainteresovani kandidat ima diplomu i znanje engleskog jezika, barem početni nivo, mada je bilo i slučajeva da su posao dobijali i oni koji znaju samo srpski jezik. Za lekare ne postoji limit u godinama, dok se sestre primaju do 50. godine starosti, a tehničari do 55. godine života. Pored redovnog posla, medicinari mogu da zarade novac radeći dodatne poslove. Fizioterapeuti odlično „prolaze” kada rade svega nekoliko dodatnih masaža dnevno.

Posle razgovora za posao, sledi dobijanje vize, radne dozvole, prevod i overa dokumenata na arapski, dodatno overavanje dokumenata u ambasadi Libije, a neophodno je i lekarsko uverenje testiranja na HIV i hepatitis A, Be i Ce. Muževi medicinskih sestara, ukoliko su građevinski radnici, imaju odmah obezbeđen posao. Inače, zbog administrativne procedure, supružnici i deca kandidata koji je potpisao ugovor o radu dolaze za tri-četiri meseca dok im se ne „završe” papiri, kaže Stefanović.

Dr Ali M Ali Ben Saoud i dr L Fargani Salem I Abdala, predstavnici Ministarstva zdravlja Libije, kažu za „Politiku” da su zadovoljni radom naših ljudi, kao i da se nadaju da će se na konkurs prijaviti veliki broj zainteresovanih medicinara. U ovom momentu potrebno im je između 300 i 400 sestara i tehničara i oko 50 lekara, ali potrebe za kadrom su stalne.

"Prvi put smo u Beogradu i do nedelje ćemo obavljati razgovore sa prvom grupom kandidata. Kadar je najpotrebniji za bolnicu u Bengaziju, drugom po veličini najvećem gradu u Libiji, koja ima 1.200 postelja", objašnjavaju predstavnici Ministarstva zdravlja Libije.

Da bi se ostvarila što bolja saradnja sa našom zemljom u ovoj oblasti, doktori iz Libije naglašavaju da je u planu uspostavljanje kontakata sa nadležnim ministarstvima i službama za zapošljavanje.

(MONDO)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image