• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Keš za krntije" trajao samo šest dana

Program vlade SAD popularno nazvan "Keš za krntije", koji je trebalo da omogući oporavak auto industrije, suspendovan posle šest dana.

Program popularno nazvan "Keš za krntije", koji je američka vlada pokrenula kako bi povećala prodaju vozila i pomogla domaćim proizvođačima automobila u krizi, suspendovan je posle samo šest dana, jer su sva sredstva izdvojena za te svrhe potrošena, izjavila je senator Debi Stejbnov iz Masačusetsa, centra američke autoindustrije.

Program je omogućavao američkim vlasnicima starih automobila da ih zamene novim, ekonomičnijim vozilima, uz popust od i do 4.500 dolara.

Iz državnog budžeta za te svrhe je bila izdvojena milijarda dolara, u očekivanju prodaje 250.000 novih automobila, a program je trebalo da traje do 1. novembra, ili dok se ne potroše sredstva. To se, međutim, dogodilo mnogo brže nego što je očekivano.

"Zapanjena sam da je novac potrošen ovako brzo", rekla je za agenciju Blumberg Stejbnov, koja je, zajedno sa drugim poslanicima Kongresa, zatražila dodavanje sredstava u fond za program, kako bi se "jednim udarcem" i pomoglo domaćoj autoindustriji i stari automobili, koji zagađuju atmosferu, uklonili s puteva.

"Sve sumnje u svrsishodnost programa su izbrisane", izjavio je portparol "Dženeral motorsa" Greg Martin, koji je dodao da se, zahvaljujući njemu, na američkim drumovima našlo više od 200.000 ekološki čistijih, energentski efikasnijih novih automobila, a da je vitalna američka grana industrije dobila potreban podsticaj.

"Nadamo se da će biti volje i načina da se program nastavi", rekao je on.

Bela kuća i ministarstvo saobraćaja nisu želeli da za agenciju komentarišu vesti o suspenziji programa, ali je najavljeno zvanično saopštenje.

Nezvanično, predstavnici administracije kažu da Bela kuća procenjuje situaciju nastalu zbog neverovatne popularnosti programa "Keš za krntije".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image