• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za podršku budžetu Srbije 100 miliona evra od EU

Evropska unija odobrila je 100 miliona evra za podršku budžetu Srbije i pomoć od 85 miliona evra Zapadnom Balkanu i Turskoj za prevazilaženje posledica ekonomske krize, saopštila je Evropska komisija.

Evropska unija odobrila je 100 miliona evra za podršku budžetu Srbije i pomoć od 85 miliona evra Zapadnom Balkanu i Turskoj za prevazilaženje posledica ekonomske krize, saopštila je danas Evropska komisija.

Evropska komisija je danas odobrila 100 miliona evra za podršku budžetu Srbije kako bi pomogla stabilizaciju zemlje i ublažila ekonomske i socijalne posledice krize, navodi se u saopštenju koje je dostavila delegacija Evropske komisije u Beogradu.

Pomoć budžetu Srbije, koja se izdvaja iz sredstava programa predpristupne pomoći (IPA), biće isplaćena u dve rate po 50 miliona evra, na jesen 2009. godine i u prvoj polovini 2010. godine.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da budžetska pomoć u iznosu od 100 miliona evra koja je odobrena Srbiji dolazi u pravom momentu, jer prihodi budžeta Srbije nisu na očekivanom nivou.

Donacija EU, kako je dodao, predstavlja i jasan znak solidarnosti evropskih poreskih obveznika sa srpskim poreskim obveznicima.

Đelić je u izjavi Tanjugu objasnio da se radi o bespovratnoj pomoći koja će direktno iz budžeta EU ući u budžet Republike Srbije o čemu se pregovaralo još od oktobra prošle godine.

"Ovaj novac nije namenski opredeljen od strane EU i mi ćemo moći da ga upotrebimo za sve potrebe naših građana", kazao je Đelić, i dodao da postoje dva uslova za dobijanje sredstava - nastavak sprovođenja programa sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i sprovođenje zakonskih i drugih promena koje vode ka približavanju Srbije EU.

Prema Đelićevim rečima, važno je i jačanje transparentnosti finansijskog sistema, kako bi postojale čvrste garancije da će evropska pomoć biti realizovana na javan način, uz onemogućavanje bilo kakve forme korupcije ili nenamenskog trošenja.

"Ovo je još jedna veoma pozitivna vest iz Brisela posle odluke Evropske komisije oko belog šengena, koja pokazuje da i u ovoj teškoj godini Evropa vidi u Srbiji jednog veoma važnog partnera u Jugoistočnoj Evropi", ocenio je Đelić.

U saopštenju se navodi da je za isplatu pomoći neophodno je da se Srbija u potpunosti pridržava programa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da ispuni uslove, koje su Evropska komisija i Vlada Srbije utvrdili, a odnose se na kratkoročnu reformu sistema upravljanja javnim finansijama i integraciju u EU.

Srbija, takođe, treba da osigura i da zakoni o konkurenciji i kontroli državne pomoći budu primenjeni, i da nastavi da razvija administrativne kapacitete institucija i tela ključanih za integraciju u EU.

U saopštenju se dodaje da se u slučaju Srbije deficit u budžetu brzo povećava zbog ekonomske krize i da pomoć Evropske komisije predstavlja dopunu programa za makroekonomsku stabilnost koji je utvrđen uz podršku MMF i Svetske banke.

Podseća se da je evropski komesar za proširenje Oli Ren istakao značaj podrške budžetu Srbije kako bi zemlja mogla da nastavi reforme važne za integraciju u EU, koje bi, u suprotnom, zbog krize mogle da budu odložene.

U cilju prevazilaženja posledia ekonomske krize, Komisija je odobrila i pomoć od 85 miliona evra zemljama Zapadnog Balkana.

Ta sredstva su deo paketa pomoći namenjenog Zapadnom Balkanu za prevazilaženje krize, koja će ukupno dostići 150 miliona evra u donacijama Komisije i 600 miliona evra u zajmovima međunarodnih finansijskih institucija, poput Evropske investicione banke (EIB) i Evropske vanke za obnovu i razvoj (EBRD).

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image