• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Ju-Es Stilu višak 206 zaposlenih u administraciji

Smederevska železara Ju-Es stil Srbija otpustiće u septembru 206 zaposlenih u administraciji, rečeno je danas agenciji Beta u Samostalnom sindikatu te kompanije.

Smederevska železara Ju-Es stil Srbija otpustiće u septembru 206 zaposlenih u administraciji, rečeno je danas agenciji Beta u Samostalnom sindikatu te kompanije.

Predsednik Samostalnog sindikata u Ju-Es stilu Siniša Prelić kazao je da će radnci koji budu proglašeni za tehnološki višak železaru napustiti uz otpremnine između 15. i 20. septembra.

Sindikati će u ponedeljak, 3. avgusta, analizirati spiskove da bi poslodavcu uputili svoj stav, dodao je on.

Početkom jula predstavnici Ju-Es stila Srbija i reprezentativnih sindikata potpisali su aneks Kolektivnog ugovora kojim je predviđeno da železaru napusti višak radnika iz neproizvodnih celina.

Ju-Es stil je tada najavio da je prinuđen da zbog svetske ekonomske krize koja je pogodila i tržište čelika otpusti višak od 150 do 250 radnika iz administracije.

U Ju-Es stilu u Srbiji zaposleno je oko 5.800 radnika.

Direktor za odnose sa javnošću u Ju-Es stilu Nemanja Brković kazao je da je poslovodstvo dostavilo reprezentatinim sindikatima predlog programa resavanja viska zaposlenih.

"Reprezentativni sindikati i Nacionalna službe za zapošljavanje trebalo bi da misljenje i sugestije na predlog programa dostave do 17.
avgusta", kazao je Brkić.

Visina otpremine zavisiće od toga da li radnik ostvaruje pravo na penziju do kraja ove ili naredne godine ili ga neće ostvariti do kraja 2010.

Ako kompanija otkaže ugovor o radu radniku će prethodno biti isplaćena otpremnina koja za svaku godinu staža iznosi jednu trećinu prosečne zarade u prethodna tri meseca pod uslovom da je radnik stekao pravo za odlazak u penziju ili stiče to pravo do kraja ove godine.

Otpremnina je 250 evra za svaku godinu staža radniku koji stiče uslov za penziju u 2010. godini.

Otpremninu od 300 evra dobiće radnik za svaku godinu ostvarenog radnog staža ako ne ispunjava uslov za penziju ove ili naredne godine a po kriterijima menadžmenta nema potrebe za njegovim radnim mestom koje će u tom slučaju biti ugašeno.

Otpremnina se isplaćuje u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije. Taj kurs biće utvrđen pet dana pre isplate.

(Beta)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image