• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poboljšanje privrede u drugoj polovini 2009.

Državni sekretar za privredu i privatizaciju Nebojša Ćirić ocenio je da se situacija u srpskoj privredi stabilizovala i da se može očekivati poboljšanje u drugoj polovini 2009. godine. Ministar rudrastva i energetike ocenio da je Vlada Srbije "delom amortizaovala snažan udar" finansijske krize, obezbedivši relativno visoku stabilnost kursa dinara, spoljnu i finansijsku likvidnost

Državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije Nebojša Ćirić ocenio je da se situacija u srpskoj privredi stabilizovala i da se može očekivati poboljšanje u drugoj polovini 2009. godine.

"Trend koji se vidi od maja, a nastavljen je u junu i julu, suštinski pokazuje da je pad industrijske proizvodnje 'zamrznut'", kazao je on u intervjuu agenciji Beta i precizirao da je u prvih pet meseci 2009.pad industrijske proizvodnje zaustavljen na 18 odsto.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u Srbiji u prvih šest meseci ove godine je bila za 17,4 odsto manja nego u prvom polugođu 2008. godine.



I dalje postoji ineresovanje za direktne strane investicije u Srbiji, rekao je Ćirić, ističući da nije bilo velikog otpuštanja i da je, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u junu prvi put bilo više novozaposlenih nego onih koji su izgubili posao.

Kao primere novih investicija on je naveo austrijski Kronošpan koji će u Lapovu do kraja godine, u prvoj fazi investicije, uložiti oko 50 miliona evra u novi pogon za proizvodnju drvenih ploča i panela, a zatim još 80 miliona evra u drugoj fazi, kao i nemački Leoni, koji će u Prokuplju proizvoditi kablove za automobile.

Državni sekretar za privredu je kazao i da se procenjuje da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2009. biti oko 3,5 odsto, što pokazuje da je Srbija oštećena krizom. Ali ne u meri kao neke druge zemlje, navodeći primer baltičkih država gde je pad BDP-a oko 18 odsto.

Ti pokazatelji, ocenio je, govore u prilog činjenici da se situacija u Srbiji stabilizovala delom i zbog mera vlade.

Ćirić je naglasio da je na osnovu mera Vlade Srbije za ublažavanje posledica svetske ekonomske krize do sada odobreno oko 562 miliona evra deviznih subvencionisanih kredita, a da je u proceduri odobravanje još oko 370 miliona evra.

Dinarskih kredita, koji su kasnije krenuli, dodao je, do sada je odobreno za 15 miliona evra, a u proceduri su krediti ukupne vrednosti oko 23 miliona evra.

"Program mera Vlade Srbije za prevazilaženje posledica svetske ekonomske krize je nakon pet meseci u potpunosti zaživeo i dao dobre rezultete koji se vide i prema tome što je pritisak koji je privreda osećala zbog nelikvidnosti dramatično umanjen", ocenio je Ćirić.





Do sada je 90 odsto preduzeća tražilo kredite za likvidnost, naveo je on i izrazio očekivanje da će do kraja godine povećati broj zahteva za investicione kredite.

"Radi se o određivanju prioriteta u poslovanju, prvo se rešavaju kratkorični problemi, a onda se prelazi na srednjoročne i dugoročne projekte, odnosno na izgradnju novih pogona, nabavku mašina i opreme i tehenologija", istakao je Ćirić.

Državni sekretar za privredu je naveo da je pri koncipiranju programa mera Vlade Srbije predviđeno da se program proširuje, što je nedavno i urađeno uvođenjem subvencionisanih kredita za likvidnost za namensku industriju, odnosno za izvoznike oružja.

Nova mera za prevazilaženje krize je i pomoć od 2,1 milijarde dinara iz budžeta Ministarstva ekonomije za sedam preduzeća koja se bave proizvodnjom i remontom vagona i lokomotiva, kazao je Ćirić.

On je istakao i da su programom subvencionisanja kupovine traktora postignuti veoma dobri rezultati, tako da će Industrija mašina i traktora (IMT) zahvaljujući tom programu u ovoj godini proizvesti oko 3.000 traktora, a u 2008. je proizvela 700.

Ćrić je naglasio i da je program zamene staro za novo uz subvenciju države od 1.000 evra za kupovinu punta proizvedenog u Zastavi, omogućio da se proizvodnja u kragujevačkoj fabrici poveća na više od 2.000 vozila mesečno, a u septembru se očekuje rast proizvodnje na 4.000 vozila.

"Proizvodnja će ove godine biti iznad 25.000 do 30.000, a prošle godine je prozivedeno oko 9.000 automobila. Radnici Zastave će zahvaljujući tome dobiti bonus u iznosu jedne mesečne plate", kazao je državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije Nebojša Ćirić.


Škundrić:Vlada delom amortizovala udar krize

Ministar rudrastva i energetike Petar Škundrić ocenio je da je Vlada Srbije "delom amortizaovala snažan udar" finansijske krize, obezbedivši relativno visoku stabilnost kursa dinara, spoljnu i finansijsku likvidnost i relativno zadovoljavajuću unutrašnju finansijsku likvidnost i disciplinu.

"Kao jedan od odgovora na finansijsku krizu, otvoreni su javni radovi na putnoj infratstrukturi čiji će se intenzitet pojačati u toku jeseni i sledeće godine, kao i pokretanje snažnog investicionog ciklusa u energetici", rekao je Škundrić na otvaranju 40. sabora "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju".

On je ocenio da će to omogućiti "snaženje srpske ekonomije, zaustavliti stopu rasta nezaposlenih i otvaranje na desetine hiljada radnih mesta".

Škundrić je istakao da Srbija kroz energetsko infrastrukturne projekte, kao što je naftno-gasni aranžman, ostavruje strateško partnerstvo i učvršćuje dobre prijateljske odniose sa Ruskom Federacijom, ali i nekim zemljama Evropske unie, posebno sa Italijom.

"U oblasti energetike gradimo ili ćemo graditi strateške odnose sa zemljama u okruženju, zemljama EU, Nemačkom, Madjarskom, Slovačkom, a posebno partnerske odnose gradimo sa Kinom", rekao je Škundrić.

U energetici smo se strateški opredelili za unapredjenje i otvaranje investicionih zahvata, najvećih u poslednjih 30 godina, unapredjenje i širenje energetske proizvodnje i transportne infarastrukture, kazao je ministar Skundrić.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image