• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"EKSPLOZIJA" ONLAJN KUPOVINE U DOBA KORONE: Srbi tokom protekle godine potrošili MILIJARDE - evo šta su najviše kupovali

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Tokom pandemije virusa korona onlajn trgovina je doživela procvat svuda u svetu, a podaci Narodne banke Srbije (NBS) o transakcijama u našoj zemlji pokazuju da su Srbi trgujući na internetu potrošili na desetine milijardi dinara.

 onlajn kupovina na internetu srbija potrosnja trendovi Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema podacima NBS o transakcijama u tri najznačajnije valute u našoj zemlji - dinarima, evrima i dolarima, primetno je da su onlajn dinarske transakcije "eksplodirale".

Tako je 2020. godine dinarskih transakcija obavljenih upotrebom kartica i e-novca bilo više od 14 miliona, a njihova vrednost je bila čak preko 32 milijarde dinara. Samo godinu dana ranije, 2019, broj transakcija je bio duplo manji - sedam miliona, a vrednost oko 18 miliona dinara.

Možda će vas zanimati

Transakcija u evrima je bilo brojčano manje - skoro 3,5 miliona, a njihova vrednost procenjena je na oko 120 miliona evra. Broj transakcija u dolarima - skoro tri miliona, vrednost - oko 63 miliona dolara. Ove transakcije nisu zabeležile toliki rast kao dinarske, a one u evrima su čak zabeležile i pad u odnosu na 2019. godinu.

"Tokom 2020. godine je, kao i u poslednjih nekoliko godina, porastao broj transakcija karticama i elektronskim novcem u svrhu internet kupovine robe i usluga, pri čemu je broj transakcija u dinarima, evrima i američkim dolarima povećan za 64,44 odsto. Ako se u obzir uzmu samo transakcije u dinarima, rast je impresivan, imajući u vidu da je u godini za nama izvršeno čak 103,76 odsto transakcija više nego u 2019, a porast vrednosti iznosi 81,46 odsto", navela je Narodna banka Srbije u saopštenju.

Šta se najviše kupovalo?

Kako su iz Privredne komore Srbije (PKS) rekli za B92, prvo mesto pripalo je odeći, a drugo sportskoj opremi (isključujući sportsku odeću). Sledi elektronika za potrošače i kućni uređaji, kompjuteri, tableti, mobilni telefoni i dodatna oprema, dostava iz restorana, lanaca brze hrane i ketering servisa, nameštaj i oprema za kuću, igračke za decu, štampane knjige, magazini i novine, hrana i piće iz prodavnica ili od dostavljača gotove hrane.

Još jedan zanimljiv podatak došao je iz Privredne komore Srbije. Naime, poređenjem prvog i drugog kvartala 2020. godine, uočava se i rast na tržištu ekspres usluga u unutrašnjem saobraćaju od 23 odsto. Porast obima prisutan je u svim stopama mase, ali je najveći rast ostvaren kod pošiljaka koje sadrže robu mase od 501 gram do jednog kilograma.

Pošiljke koje sadrže robu su u skoro svim stopama ostvarile rast veći od 20 odsto.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sinisa

Od toga barem polovina je otišla na naloge u kladionicama.

special image