• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO SVE MOŽE DA RAČUNA NA NIŽE RAČUNE ZA GREJANJE? Ljudi ne koriste olakšice, a mogli bi da uštede veliki novac!

Autor Marija Ivetić

Posle usvajanja Zakona o socijalnoj karti, Vlada najavljuje i da će najsiromašnijim građanima već ove godine olakšati i put za sticanje statusa energetski ugroženog kupca.

 daljinsko grejanje na gas struja olaksice placanje manji racuni Izvor: MONDO, Bojana Zimonjić Jelisavac

U toku je obnova zahteva, a pored dosadašnjih povlastica za plaćanje računa za struju i gas, najugroženija domaćinstva uskoro će moći da računaju i na olakšice za daljinsko grejanje.

Besplatnih mesečno do 120 kilovata struje i 75 kubnih metara gasa u grejnoj sezoni, već sedmu godinu mogu da koriste socijalno ugroženi, primaoci dečjeg dodatka i siromašne porodice u zavisnosti od broja članova i prihoda.

Nadležni obećavaju da će povlasticama obuhvatiti račune za daljinsko grejanje i ukloniti administrativne barijere za njihovo sticanje.

Možda će vas zanimati

Izveštaji sa terena pokazuju da je najveći problem što na lokalu građani o tim povlasticma nisu dovoljno informisani. U vreme pandemije nije lako podneti ni zahtev.

"Grad Prokuplje u 2020. je imao u radu 480 predmeta za sticanje energtski zaštićenog kupca. U 2021. do sada je podneto 106 zahteva. Treba reći da su svi potrebni obrasci objavljeni na sajtu grada Prokuplja tako da smo na taj način olakšali pripremu dokumentacije", kaže Katarina Veljović iz Skupštine grada Prokuplja.

Završene su i opsežne analize koje pokazuju da će pojednostvljena procedura koja se sprema, uvećati i broj korisnika tih olakšica: 75.000 je domaćinstava koja u proseku koriste besplatne kilovate, a može ih biti upola više.

Povlastice za gas u grejnoj sezoni do sada je dobijalo najviše šezdesetak građana, a može ih imati čak 10.000. Dok bi nove olakšice za grejanje iz toplana moglo da ostvari oko 50.000 ugroženih domaćinstava.

Izmene Zakona o energetici i nova Uredba o energetski zaštićenim kupcima već su spremne za usvajanje pa se primena novih procedura i povlastica najavljuje tokom proleća.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/RTS)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stevan

Ugrozen je svako ko se greje na gas a prima minimalac. Najam garsonjere 150 eur bez struje i ostalih komunalija, gas 10000 dinara. Ne ostaje ti para ni za konopac. Bravo!

special image