• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Očekuje se odlazak 2.000 radnika iz NIS-a

Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije Naftne industrije Srbije (NIS) Goran Takić ocenio je danas da će se do 14. avgusta za dobrovoljni odlazak iz te kompanije prijaviti oko 2.000 od ukupno 12.500 zaposlenih.

Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije Naftne industrije Srbije (NIS) Goran Takić ocenio je danas da će se do 14. avgusta za dobrovoljni odlazak iz te kompanije prijaviti oko 2.000 od ukupno 12.500 zaposlenih.

Takić je agenciji Beta kazao da je oglas za dobrovoljni odlazak radnika iz kompanije objavljen 15. jula uz ponudu bruto otpremnina, uključujući poreze i doprinose, od 750 evra po godini staža.

"Do sada se prijavilo više od 1.000 zaposlenih", kazao je on.

Sindikat NIS-a, kazao je Takić, zatražio je od Upravnog odbora kompanije da poveća otpremnine za dobrovoljni odlazak radnika na 750 evra neto po godini radnog staža, a da poreze i doprinose plati poslodavac.

U kupoprodajnom ugovoru je definisano da se za dobrovoljni odlazak isplati 750 evra po godini staža, a poslodavac je protumačio da je to bruto iznos, naveo je sindikalni vođa i izrazio očekivanje da će biti postignut dogovor oko tog problema.

"Stav sindikata je da nema viška zaposlenih u kompaniji. To je jasno precizirano i ugovorom o prodaji 51 odsto akcija NIS-a (ruskom Gasrpomgnjeftu). Kao jedna od raskidnih klauzula stoji da do 31.12.
2012. nema otpuštanja zaposlenih po osnovu tehnoloških ili organizacionih promena", kazao je Takić.

Kako je naveo, prema klasifikaciji novog poslovodsta NIS-a, od ukupno 12.500 zaposlenih oko 5.000 su radnici koji su rukovodioci, stručnjaci i službenici.

"Poslovodstvo smatra da je tu previše zaposlenih i želi da se dobrovoljnim odlaskom smanji broj radnika u toj kategoriji", dodao je Takić.

On je precizirao da Jedinstvena sindikalna organzicija NIS-a, na čijem je čelu, okuplja oko 8.000 zaposlenih u toj naftnoj kompaniji, a da drugi reprezentativni sindikat, koji okuplja zaposlene u Naftagasu, ima oko 3.000 članova.

Ruski Gaspromnjeft preuzeo je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godine, nakon što je državi Srbiji isplatio 400 miliona evra za 51 odsto akcija i obavezao se da će do 2012. godini uložiti 547 miliona evra u modernizaciju pogona i poslovanja kompanije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image