• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija najviše izvozi u BiH, a uvozi od Rusa

Glavni izvozni partner Srbije u prvoj polovini godine bila je Bosna i Hercegovina, u koju je izvezena roba vredna 443,7 miliona dolara, a glavni uvozni partner Rusija, iz koje je uvezena roba vredna 943,3 miliona dolara

Glavni izvozni partner Srbije u prvoj polovini godine bila je Bosna i Hercegovina, u koju je izvezena roba vredna 443,7 miliona dolara, a glavni uvozni partner Rusija, iz koje je uvezena roba vredna 943,3 miliona dolara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih šest meseci ove godine bio je 3,4 milijarde dolara, što je 44,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle BiH, bile su Nemačka sa 421,6 miliona dolara i Crna Gora sa 379,6 miliona dolara.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Rusije, bile su Nemačka sa 892,3 miliona dolara i Italija sa 713,8 miliona.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa članicama Evropske unije - više od polovine ukupne razmene, a najveći suficit ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Irakom i Makedonijom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega nafte i gasa, kao i zbog toga što naši izvoznici nedovoljno koriste Bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini.

Drugi po značaju partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima smo imali suficit u razmeni od 649 miliona dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, navodi Republički zavod za statistiku.

Najveće učešće u izvozu u prvih šest meseci imali su odeća, uglavnom vojni prsluci - 300 miliona dolara, gvožđe i čelik - 249 miliona dolara, žitarice i proizvodi od njih - 235 miliona dolara, povrće i voće - 196 miliona dolara i obojeni metali - 188 miliona dolara.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu su nafta i naftni derivati - 606 miliona dolara, drumska vozila - 563 miliona dolara, prirodni gas - 475 miliona dolara, gvožđe i čelik - 348 miliona dolara i industrijske mašine za opštu upotrebu - 339 miliona dolara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image