• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i dalje zemlja visokog rizika

Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Dan end Bredstrit u avgustovskom izveštaju zadržala je Srbiju među zemljama visokog rizika, sa rejtingom DB5a, objavio je danas Emportal.

Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Dan end Bredstrit (Dun & Bradstreet) u avgustovskom izveštaju zadržala je Srbiju među zemljama visokog rizika, sa rejtingom DB5a, objavio je danas Emportal.

Bonitetna kuća sa ocenila je da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u ovoj godini opasti četiri odsto, pošto se očekuje opadanje ekonomske aktivnosto do kraja 2009, ali i predvidela blagi oporavak u 2010. godini.

Kako su ocenili analitičari agencije Dan i Bredstrit, zaustavljanje isplate kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zbog nemogućnosti Srbije da zadrži budžetski deficit na dogovorenih tri odsto BDP-a, imalo bi veoma negativne efekte na povećanje rizika.

"Slaba ekonomska aktivnost je smanjila budžetske prihode i preti da ugrozi deficit od tri odsto BDP-a", naveli su, ali su izrazili očekivanje da će MMF dopustiti Srbiji neka kašnjenja u smanjenju potrošnje kako bi se uravnotežila s manjim prihodima.

Vlada Srbije namerava da krajem avgusta od MMF-a zatraži povećanje budžetskog deficita na 4,5 odsto BDP-a.

Kako je ocenio Dan end Bredstrit, finansijski sistem u Srbiji dobro je prebrodio krizu i rizik od finansijske nestabilosti se smanjio delom zbog blagovremene podrške MMF-a.

Dan end Bredstrit savetuje oprez onima koji produžavaju kredit Srbiji jer su poslovni prihodi naglo opali, sposobnost kompanija da otplaćuju dugovanja je ograničena, a i prisutan je rizik promene deviznog kursa.

"Kurs se nedavno stabilizovao, ali s obzirom na date slabije ekonomske prilike preti ponovna deprecijacija", naveli su analitičari te bonitetne kuće.

Pozitivno je to što su stopa inflacije i deficit platnog bilansa smanjeni i što je rizik od finansijske nestabilnosti ograničen, ocenili su u rejting agenciji Dan i Bredstrit.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image