• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija dvostruko jeftinja od zemalja Evrope

Komisija Vlade Srbije za praćenje kretanja cena i životnog standarda stanovništva zaključila je danas da Srbija spada u evropske zemlje sa nižim cenama, jer je nivo cena u Srbiji skoro dvostruko niži nego u EU.

Komisija Vlade Srbije za praćenje kretanja cena i životnog standarda stanovništva zaključila je danas da Srbija spada u evropske zemlje sa nižim cenama, jer je nivo cena u Srbiji skoro dvostruko niži nego u EU.

"Naš nivo cena je 58 u odnosu na reperni nivo 100 u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, ali nije precizirano na koje se proizvode te cene odnose.

Na spisku "Eurostata" sa podacima za 36 zemalja, niže cene od Srbije imaju samo Bugarska, Albanija i Bosna i Hercegovina.

U saopštenju se navodi da je Komisija analizirala statističke podatke pojedinih ekonomskih pokazatelja za Srbiju od 2001. godine do 2008. godine, za prvu polovinu 2009. godine i podatke evropske statistike "Eurostat" od 16. jula 2009. godine.

Zaključeno je i da sva ministarstva, u okvirima svojih nadležnosti, do narednog sastanka Komisije sačine izveštaj o mogućim povećanjima pojedinih cena kako bi se preventivno delovalo na eventualna poskupljenja.

Ne postoji realna opasnost od većih poskupljenja prehrambenih proizvoda, a potrebno je i pokrenuti razgovore o nivou cena komunalnih usluga, dodaje se u saopštenju.

Postoje realne mogućnosti za razgovore o smanjenju cena prirodnog gasa, kao i izmene postojećih formula za utvrđivanje cena nafte i naftnih derivata, zaključila je Komisija.

Komisija je zaključila i da postoje mogućnosti za razmatranje akcizne politike, kako bi se smanjio uticaj sive ekonomije.

Komisija, kojom presedava ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, danas je održala prvi sastanak, a formirana je 25.juna 2009. godine.

Osim ministra trgovine i usluga, kao predsednika, Komisiju čine i predstavnici ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, rada i socijalne politike, ekonomije i regionalnog razvoja, rudarstva i energetike, zdravlja i finansija, kao i predstavnici republičkog Zavoda za statistiku i Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

(Beta)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image