• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar: Nije tačno da je hrana u Srbiji najskuplja

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević je demantovao pisanje medija da je u poslednje tri godine cena hrane u Srbiji rasla je rekordnom brzinom u odnosu na region i Evropu, rekavši da je Srbija među zemljama sa najnižom cenom životnih namirnica i usluga u regionu.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević je demantovao pisanje medija da je u poslednje tri godine cena hrane u Srbiji rasla je rekordnom brzinom u odnosu na region i Evropu rekavši da je Srbija među zemljama sa najnižom cenom životnih namirnica i usluga u regionu.

"Ono što je činjenično stanje je da Srbija ima najniže cene u EU, pri čemu stoji konstatacija da su cene obuće i odeće veće u Srbiji nego prosečne cene u EU", rekao je Milosavljević novinarima u Privrednoj komori Srbije.

On je ocenio da "nije normalno" da cene obuće i odeće budu veće u Srbiji nego u Velikoj Britaniji ističući da fokus komisije koja se bavi analizom cena na tržištu nije bila cena tih proizvoda, već pre svega komunalnih usluga i životnih namirnica.

On je naveo i da nije tačno da je od zemalja u regionu od Srbije skuplja samo Hrvatska.

"Prema istraživanju Evropske agencije za statistiku (Eurostat), to nije istina. Hrana je skuplja u svim zemljama, izuzev u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Bugarskoj i Albaniji", rekao je ministar.



Na konstataciju novinara da sami građani ukazuju na skupoću u Srbiji, Milosavljević je rekao da mi "imamo jednu negativnu genetsku karakteristiku da doživljavamo sebe mnogo gorim nego što jesmo".

"Moja logika kao čoveka je da ako je prosek plata u Srbiji 35.000 dinara, a ja zarađujem 15.000, da vidim šta je to do mene da zaradim do tog proseka", rekao je on i dodao da nisu uvek za sve krivi država, ministarstva i ministri.



Milosavljević je rekao da se komisija pri iznošenju podataka o cenama oslanjala na analize koje je radilo ministarstvo u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku, ali i na analize evropske statistike.

On je naveo da prema tim istraživanjima, u ukupnom nivou cena, gde je prosek EU 100, Srbija ima indeks 58, što znači da je za 42 odsto sve jeftnije u Srbiji nego u EU.

Domaća komisija za praćenje cena, kojom predsedava ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, sastala se juče prvi put. U saopštenju izdatom posle sastanka navodi se da su detaljno analizirani statistički podaci pojedinih ekonomskih pokazatelja za Srbiju od 2001. do 2008. godine, kao i dostupni podaci za prvu polovinu 2009.

Na osnovu raspoloživih statističkih podataka Komisija je navela da je prosečna neto zarada u Srbiji porasla sa 102 evra u 2001. na lanjskih 400 evra, odnosno 328 evra u maju ove godine.

U istom periodu je vrednost minimalne potrošačke korpe u dinarima porasla 136 odsto, a u evrima 72 odsto, saopštava Komisija za praćenje cena. Prema nalazima ove institucije, za pokriće prosečne potrošačke korpe u 2001. bilo je potrebno 2,42 prosečne plate, a prošle godine 0,99 prosečnih plata, dok je u maju, prema nalazima Komisije, bilo potrebno 1,18 prosečnih plata.

(MONDO/Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image