• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAKVE PREVARE KUPACA USKORO NEĆE BITI MOGUĆE: Na etiketi stoji "domaće", a napravljeno od voća iz Turske i Albanije!

Autor Aleksandra Vasić

Neoznačavanje zemlje porekla hrane i etiketa "domaće" ako je proizvod napravljen od uvoznih sirovina, uskoro će biti zakonski zabranjeni evropskim odredbama.

 sta mora da pise na etiketi hrane i pica Izvor: YouTube/JackValeFilms

Proizvodi na kojima piše da su "domaći", a zapravo se proizvode od uvoznih sirovina, više neće smeti da nose ovaj natpis kada se usvoji izmena propisa Evropske unije. Na prehrambenim proizvodima doći će do izmene u označavanju porekla na etiketi, jer kupci moraju imati prave informacije o tome šta kupuju, kažu iz Evropskog parlamenta. 

Članovi Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača pri Evropskom parlamentu ocenili su da su kupci sve više oštećeni, jer je kvalitet hrane prepušten tržišnim interesima.

"U praksi, to znači da na flaši soka od šargarepe ili džema od jagoda neće smeti da piše da su "domaći" ako su napravljeni od povrća i voća iz uvoza, kao i da će zemlja porekla morati obavezno da bude nazačena na pakovanju. To sada sa mnogim proizvodima nije slučaj", kaže za MONDO ekonomista Miloš Đurić. 

Možda će vas zanimati

U prodavnicama su na rafovima proizvodi koji se prave od sirovina, voća, povrća i mleka koje je zapravo uvozno, kaže ekonomista.

"Takvi proizvodi, samo zato što su napravljeni i spakovani u Srbiji, nazivaju se "domaćim". Proizvođačima niko ne treba da brani korišćenje sirovina iz uvoza, ako ih zbog niže cene biraju za svoj proizvod, ali to onda mora biti naznačenoi kupaci to treba da znaFirme ne smeju varati kupce tako što će napisati da je sok od paradajza domaći, ako je sok napravljen od paradajza uvezenog iz Albanije, ili da je slatko od smokava domaće ako je voće uvezeno iz Turske", kaže Miloš Đurić. 

Možda će vas zanimati

Osim toga, iz koje zemlje je određena hrana i koje je njeno poreklo jeste jedna od glavnih informacija na osnovu koje se potrošaći odlučuju na kupovinu. Zbog toga je neophodno da, bez izuzetka, tu informaciju imaju na svakom proizvodu, umesto oznake "proizvedeno u EU"

"Za mleko i mlečne proizvode, kao i za meso u prerađevinama, trebalo da stoje podaci o pravoj zemlji porekla. što sada nije slučaj. Prema trenutno važećim propisima, navođenje zemlje porekla obavezno je za sveže i zamrznuto meso, ribu i jaja. Suhomesnati proizvodi, konzervirano povrće, začini i proizvodi koji se prave od voća često nose etiketu domaćih, iako su iz uvoza, ili je navedeno da su poreklom iz EU, bez tačne zemlje porekla", kaže Đurić. 

Možda će vas zanimati

Evropska komisija je još tada najavila da će preispitati ove oznake i razmotriti reviziju postojećih pravila o označavanju meda, posebno jer je zabeležen povećan uvoz jeftinog meda iz Kine, navodi se u medijima. 

"Kada se ne označava tačna zemlja porekla i u kojem procentu je koja sirovina korišćena, to stvara prostor za prevare, falsifikate i malverzacije. Med se trenutno može označavati kao "mešavina EU" i "ne-EU sirovine. To treba da se promeni i da se tačno zna kakva vrsta mešavine je u pitanju", kaže Đurić.

Osim svega ovoga, Evropska unija sledeće godine predložiti i obavezno označavanje nutritivnih vrednosti proizvoda. Trenutno se na ovom tržištu koristi nekoliko različitih sistema označavanja, ali ove oznake nisu obavezne ni regulisane evropskim propisima. 

"Borimo se za uvođenje jedinstvene i obavezne oznake na prednjoj strani proizvoda. Društvo sve više koštaju nezdrava ishrana i gojaznost stanovništva. Cilj je da oznake na hrani budu jasne i razumljive, da potrošaču jednostavno daju informaciju o sastojcima i pomognu u odabiru proizvoda koji ima bolju nutritivnu vrednost", rečeno je na sastanku EU strategije "Od polja do stola”, na kojoj se predviđa donošenje više različitih mera kojima bi se poboljšao kvalitet hrane. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte još

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stoudemire

Hahaha, kao sto Frikom pravi rumenka od domaćih jagoda iz Kine i ostalih domaćih zemalja sa dalekog Istoka

Đuro

@Stoudemire Rumenko se pravi od jagoda? U kojoj ti zabludi živiš

DžoMa

Mene više brine kada je na slici ambalaže jedan sastojak, a u stvari je proizvod napravljen od nečeg drugog. Npr. kada je na slici jagoda i piše "Sok od jagode", a kada se pogleda sastav piše da je oko 50% jabuka 🙄

special image