• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS INVESTIRA U ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE: Napreduje gradnja sistema za odsumporavanje u TENT A

Izvor Promo

Napreduje gradnja sistema za odsumporavanje u TENT-a.

 EPS investira u zaštitu životne sredine Izvor: Eps promo

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" uložiće stotine miliona evra u projekte kao što je sistem za odsumporavanje dimnih gasova TE "Nikola Tesla A" u narednom periodu, jer je to pitanje zdravlјa građana i građanki, kao i pitanje privrednog razvoja, rekla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstava i energetike.

Ona je sa Janezom Kopačem, direktorom Sekretarijata Energetske zajednice i Takahikom Kacumatom, ambasadorom Japana u Srbiji i Miloradom Grčićem, v. d. direktora JP EPS obišla radove na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u najvećoj EPS-ovo termoelektrani.

"Pola milijarde evra ulažemo zajedno samo u projekte odsumporavanja. Uslov broj jedan je da smo energetski bezbedni, da imamo dovoljno gasa, električne energije, ali jednako važan uslov je i zaštita životne sredine. Srbija krupnim koracima čini sve što može da napravi moderne zakone i strategije, želimo prostor gde će doći nove investicije, da ulažemo i u obnovlјive izvore energije i u energetsku efikasnost. Iskreno verujem da ćemo do kraja ove godine imati nacionalni plan za klimu i energetiku i da ćemo već sledeće godine biti energetski zeleniji. Vredno ćemo raditi na energetskoj tranziciji koja je, uslov privrednog razvoja naše zemlje", rekla je Mihajlović.

V. d. direktora "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić istakao je da je svaki dan u kojem se nešto uradi za EPS, u smislu proizvodnih kapaciteta i prenosnih sistema, veliki dan.

"Gradnja sistema za odsumporavanje u TENT A je jedan od najvažnijih i najkrupnijih projekata u EPS-u i jedan u nizu koji se sprovodi u cilјu zaštite životne sredine i obezbeđivanja dugoročnosti i dugovečnosti svakog instalisanog proizvodnog kapaciteta. Sistem odsumporavanja koji gradimo je za blokove A3, A4, A5 i A6. Blokovi A1 i A2 doći će na red nakon velikog kapitalnog remonta, a gradi se i sistem za TENT B. U prethodnom periodu smanjili smo emisije praškastih materija od osam do 10 puta. Do sada je uloženo oko 500 miliona evra u projekte zaštite životne sredine, a planovi za naredni period su ulaganje od 1,2 milijarde evra", rekao je Grčić i dodao da očekuje da bi sistem za odsumporavanje u TENT A mogao da bude završen i nešto pre maja 2022. godine, kada je planirano.

Janez Kopač rekao je da je radostan što prisustvuje maloj proslavi napretka koji se dešava u najvećoj termoelektrani u Srbiji.

"Energetska zajednica je sveevropska organizacija, koja objedinjuje tržište električne energije i gasa. Mi smo 2013. usvojili direktivu o velikim ložištima, da se dodatnim cenama opterete štetne emisije termoelektrana. Energetika (u Srbiji) to do sada nije plaćala. Sada se to menja zbog pravnog okvira Evropske zajednice", rekao je Kopač.

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata istakao je da je postrojenje za odsumporavanje u TENT A prvi projekat za zaštitu životne sredine koji se realizuje u okviru sporazuma vlada Srbije i Japana koji podrazumeva podršku Srbiji na putu ka EU.

"Svrha naše saradnje je dalji napredak. Važno je da sve termoelektrane smanje emisiju sumpor-dioksida, zbog zdravlja lјudi i usklađivanja sa EU standardima. Pod inicijativom ministarke Mihajlović siguran sam da će ovakvi zeleni projekti biti osnova i za našu dalјu saradnju", rekao je Kacumata.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata smanjiće emisije sumpor-dioksida ispod 200 mg/m3, što je u skladu sa zahtevima EU. Vrednost projekta je 202,6 miliona evra i realizuje u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA). Izvođač radova je konzorcijum koji predvodi japanska kompanija Mitsubishi Power. U konzorcijumu izvođača radova su i ITOCHU korporacija iz Japana i MPP Jedinstvo Sevojno.

Tagovi

eps

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image