• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privredna komora traži smanjenje PDV-a

Privredna komore Srbije zatražiće da se porez na dodatu vrednost smanji od jedan do 1,5 procentnih poena u okviru mera za ublažavanje krize koje će predložiti Vladi.

Privredna komore Srbije (PKS) zatražiće da se porez na dodatu vrednost (PDV) smanji od jedan do 1,5 procentnih poena u okviru mera za ublažavanje krize koje će predložiti Vladi.

Predsednik Komore Miloš Bugarin je u intervjuu za današnje izdanje Privrednog pregleda kazao da je predlog mera završen i da će obuhvatiti i smanjenje poreza na zarade sa 63 na 50 odsto, a poreza na dobit sa deset na osam odsto, ali i drakonske kazne za one koji ne plaćaju.

"Privrednici su predložili smanjenje PDV jer je to jedina mogućnost da odgovore propisanim obavezama u krizi i besparici", kazao je Bugarin.

Predsednik PKS je istakao i da će insistrirati na uređenju svojinsko-pravnih odnosa za građevinsko zemljište, uklanjanju ograničenja za investitore i započinjanju restitucije jer su to ograničavajući faktori za ulaganja u Srbiji.

"Znam da su to teške mere i da će one delovati šokantno, ali bez šok-terapije mi ne možemo ići u ozbiljnu reformu. U svakom slučaju ekonomska i finansijska kriza ne sme ni jednog trenutka da bude izgovor da se u Srbiji stane sa reformama", kazao je Bugarin.

Srpska privreda je toliko slaba i krhka, ocenio je, da će joj za oporavak biti potrebna bar godina više nego razvijenim zemaljama gde je kriza i započela.

Bugarin je naveo da stanje u privredi najbolje ilustruje pad proizvodnje koji je najveći u prerađivačkoj industriji - 25 odsto, a na pad proizvodnje ukazuje i pad izvoza za 34 odsto i uvoza za 38,4 odsto u prvoj polovini 2009.

"Ozbiljna refleksija krize će se osetiti u septembru, oktobru, i dalje", ocenio je on.

Broj firmi čiji je račun blokiran, ukazao je predsednik PKS, od oktobra 2008. godine, kada je kriza počela, do jula ove godine veći je za 15,8 odsto i dostigao je 61.285.

Prema njegovim rečima, iznos dugovanja zbog kojih su računi blokirani, povećao se za 56,2 odsto, s 164 milijarde dinara, na 262 milijarde dinara.

"U blokadi je 125 velikih preduzeća, 521 srednje preduzeće i 13.923 male firme", naveo je Bugarin i dodao da su blokirani i računi 22.861 preduzetnika, 9.029 nerazvrstanih preduzeća i računi 14.826 firmi za koje nema podataka o pravnoj formi.

Kako je ukazao, najveći iznos blokade imaju mala i srednja preduzeća, od čega je iznos blokade računa srednjih preduzeća 61,5 milijardi dinara, a kod malih 81,45 milijardi dinara, te proizlazi da najviše problema ima sektor koji bi trebalo da bude najvitalniji.

Predsednik PKS Miloš Bugarin je za Privredni pregled kazao i da "veoma kasni" najavljeni socijalni paket mera Vlade Srbije za pomoć najugroženijima krizom, jer je trebalo da bude uveden zajedno sa podsticajnim merama za privredu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image