• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI SVI NEZAPOSLENI DOBIJAJU DODATNIH 60 EVRA? Uskoro stiže još jedna pomoć države, pojedine grupe ipak neizvesne

Autor Tamara Jovanović

Pored 60 evra, koliko će od države dobiti svi punoletni građani koji se prijave, nezaposleni u Srbiji mogu računati i na dodatnih 60 evra.

 paket pomoci nezaposleni grupe ko dobija novac Izvor: MONDO/Samir Cacan

Njima će pored 60 evra, koje dobijaju svi punoletnih građani, praktično biti isplaćeno još toliko. Prvih 30 evra dobiće u maju, zatim u junu sledi isplata 60 evra i u novembru još 30. Ukupno nešto oko 14.000 dinara.

Skoro dve nedelje, koliko se radi na definisanju i utvrđivanju svih detalja ove mere, glavno pitanje bilo je koji nezaposleni treba da dobiju dodatnih 60 evra. Više mišljenja bilo je oko toga da li pravo na dodatnu podršku treba da imaju svi zaposleni na birou, njih oko 320.000, ili samo određene kategorije.

Možda će vas zanimati

Izvesno je u međuvremenu bilo samo da je dodatnih 60 evra pomoći sigurno za sve radnike koji su bez posla ostali tokom korona krize. Takvih je 50.000. Izvesno je i da pravo na dodatnu pomoć nemaju radnici koji nisu prijavljeni kod poslodavca, odnosno radnici koji rade na "crno". Takvih je prema procenama u momentima bilo i do pola miliona.

"Od oko 300.000 zaposlenih na birou mnogi su na spisku godinama, neki i decenijama, i njihov jedini razlog da budu tu jeste zdravstveno osiguranje. Oni nikada nisu niti tražili, niti prihvatali posao koji im je nuđen na birou. Na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje još je više građana kojima biro služi kao mesto koje će ih dovesti do poslodavca. I zbog takve strukture pitanje je da li svi sa biroa treba da dobiju dodatnu pomoć", kaže izvor i napominje da bi konačna odluka trebalo da bude donesena vrlo brzo.

Prijava od 28. aprila

Svi nezaposleni, inače, dobiće kao i ostali građani po 60 evra od države. Prijava za ovu novčanu pomoć države kreće 28. aprila. Prvih 30 evra stiže u prvoj nedelji maja, a drugih 30 evra u novembru.

Ko napuni 18 godina između maja i novembra - ne može da se prijavi. Penzioneri ne treba da se prijavljuju. Oni će po 30 evra dobiti u maju i u novembru, a u septembru i dodatnih 50 evra.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realno

"Izvesno je i da pravo na dodatnu pomoć nemaju radnici koji nisu prijavljeni kod poslodavca, odnosno radnici koji rade na "crno". Takvih je prema procenama u momentima bilo i do pola miliona" Za ovo nisu radnici krivi,već država! Uhapsi,kazni... Vama i kad radnici jave da rade na crno, inspektori se prave ludi. Nezaposlen je svako ko je zvanično na birou i tu je kraj priče. Što se tiče biroa i zdravstvenog osiguranje,to odavno više nije uslov i to je 100% tačna informacija. Dajte svima koji su zvanično nezaposleni,i to ne samo sad,već svakog meseca po 15000 dinara,i to treba da bude po automatizmu,jer ako se neko prijavi na biro rada,znači da nigde ne radi i da nema zvaničnih primanja a samim tim ni od čega da živi,i nek prima tu pomoć do novog zaposlenja. A da li će je primati mesec dana ili dve godine,zavisi i od onih koji primaju platu da "traže" za vas posao u struci za koju ste se školovali,a ne da sede i lupaju pečate za novi termin kad treba doći. Razumem ja i njih,nisu oni krivi što u ovoj raspaloj državi ne postoje "normalni" poslovi za iole školovanije ljude,nego samo trgovac,konobar, kladionica,pekar ili traži veze za JP u kojima se prima plata za profesionalno stagniranje-unazadjenost!

Милан

@Realno Скоро да се у свему слажем осим у висини помоћи. Да ли су незапослени само они који су пријављени на РЗС или и дете од 3, 13, 23 године (студент). По мени би требало сваком незапосленом и сваком ко нема никаква примања по основу запослења дати 10000 динара. То је за нпр петочлану породицу 50000 - сасвим довољно да се преживи. Наравно, ако држава обезбеди максималну здравствену заштиту и најшире могућности школовања - ако не мора да купује сирупе, антибиотике, пробиотике, да иде приватно код зубара, педијатра... Што се тиче рада на црно - укинути готовину, онда нема више пара у коверти. Увести награду и кажњавање за пријаву - нпр радник пријави послодавца и добије 5000 евра, ако је неосновано добије отказ и казну (тих 5000 евра иде из имовине послодавца и имовине најближе породице). Има модалитета – забранити рад свима који су испунили услове за пензију или им оставити могућност „пензија или рад“. Овако ће сваки приватник да запосли пензоса да му ради за 25000 непријављен, боље него да плати незапосленог 40000 и још да га пријављује. Ја говорим скоро деценију – станодавци не плаћају порез. Уведеш да свако ко пријави таквог станодавца добије награду у висини од 24 месечне закупнине која ће се исплатити након продаје непокретности. Да видиш како би се сто милиона евра слило у касу државе. Опет, мора за све да постоје предуслови. Ја бих увео систем – то не може да кошта више од пар милиона евра да се сваки динар пореза и доприноса који неко плати види где је отишао. Али немамо народ па ни власт није много брига.

Nikola

Svi koji nisu zaposleni treba da dobiju tu bednu pomoc. Ali ako se svi prijave na biro, videcete da ih je tri puta tih 300.000. A to drzavi ne odgovara jel ce da pukne bruka. Tako da nista od toga. A penzionerima preko 60.000 stvarno ne treba ta pomoc. Budimo realni. Treba usmeriti na najsiromasnije, neke od njih imaju penziju 20.000 i manje. Nemaju za hranu kad plate racune bre! Isto tako ljudima koji primaju vise od prosecne plate, ne treba dati ni dinar. Oni po statistici primaju 65.000din, i neka se u ime Kovid krize strpe, Mnogi od njih su u drzavnim firmama i imaju siguran posao.Ionako smo lider u regionu sto se tice rasta tako da i za njih idu bolja vremena kako kaze zvanicna vlast.

special image