• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić pokreće proizvodnju, deli akcije VIDEO

Proizvodnja u pančevačkoj Petrohemiji biće pokrenuta do sredine septembra, najavio je Mlađan Dinkić. On je najavio i da će građani Srbije ubrzo dobiti besplatne akcije NIS, brže nego što bilo ko očekuje.

Proizvodnja u pančevačkoj Petrohemiji biće pokrenuta do sredine septembra, najavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić u četvrtak.

Dinkić je novinarima rekao da će sledeće nedelje Ministarstvo ekonomije predložiti Vladi Srbije da pomogne pokretanje proizvodnje u Petrohemiji i realizaciju socijalnog programa, tako što će obezbediti 10 miliona evra.

"Vlada Srbije će doneti odluke kojima će biti omogućeno reprogramiranje duga Petrohemije Lukoilu i Naftnoj industriji Srbije, i sklapanje novih višegodišnjih ugovora o nabavci sirovog benzina po nižim cenama", kazao je on novinarima.

Dinkić je rekao da je već dogovoreno sa NIS-om reprogramiranje postojećih dugova i nove isporuke sirovog benzina po cenama 20 odsto nižom od dosadašnjih.



Prema njegovim rečima, postignut je dogovor i sa Lukoilom, kojem Petrohemija duguje 32 miliona evra i ugovorena je cena primarnog benzina skoro duplo niža od dosadašnje.

"Time su smanjeni troškovi i sada možemo da sklopimo nove ugovore s NIS-om i Lukoilom za snabdevanje od preko 30.000 tona mesečno primarnim benzinom", rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da bi Petrohemija trebalo da smanji troškove i broj zaposlenih za 500 radnika, a do 31. avgusta potrebno je napraviti novu sistematizaciju radnih mesta.

"To znači smanjivanje fonda plata sa 330 miliona dinara na ispod 150 miliona dinara mesečno, što će omogućiti da radnici u Petrohemiji rade produktivno", rekao je Dinkić.

Ministar ekonomije je najavio i da će u ponedeljak, 17. avgusta, biti imenovan novi generalni direktor Petrohemije.

Prema njegovim rečima, problem su i niske prodajne cene Petrohemije, pa će biti potrebno preispitati ugovore sa kupcima.



Dinkić je rekao da je Petrohemija je prošle godine imala gubitak od 100 miliona evra, a u prvom kvartalu 2009. godine gubitak se popeo na 35 miliona evra.

Kako je naveo, obaveze Petrohemije su 224 miliona evra, što je više od celokupne imovine koju Petrohemija raspolaže.



Predstavnici tri reprezentativna sindikata u Petrohemiji - Sindikata smenskih radnika, Sindikata inženjera i tehničara Nezavisnost i Samostalnog sindikata naveli su da su zadovoljni dogovorom sa ministrom Dinkićem.

Predsednik Samostalnog sindikata u Petrohemiji Miša Faraga rekao je da će članovi tog sindikata prekinuti štrajk, jer su svi njihovi zahtevi ispunjeni.



Dinkić je najavio i da će građani Srbije ubrzo dobiti besplatne akcije Naftne industrije Srbije (NIS).

"Građani će akcije NIS-a dobiti vrlo brzo, mnogo brže nego što se nadaju", rekao je Dinkić novinarima.

Zakonski rok za podelu akcija NIS-a istekao je 10. avgusta 2009.

Zakon o podeli besplatnih akcija javnih preduzeća donet je u decembru 2007. godine. Na osnovu njega bi građani koji nisu dobili akcije u privatizaciji, trebalo da dobiju akcije NIS-a, Elektroprivrede Srbije, Telekoma, Aerodroma "Nikola Tesla", Jat ervejza (Airways) i Galenike.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image