• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećane devizne rezerve Srbije

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u julu povećane za 299,3 miliona evra i na kraju tog meseca dostigle su iznos od 9.184,1 milion evra.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su u julu povećane za 299,3 miliona evra i na kraju tog meseca dostigle su iznos od 9.184,1 milion evra.

Izraženo u dolarima, devizne rezerve su iznosile 12.982,4 miliona i takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 374 odsto, saopštila je NBS.

Devizne rezerve banaka su poslednjeg dana jula iznosile
715,8 miliona evra te su ukupne devizne rezerve zemlje na kraju jula iznosile 9.899,9 miliona evra, odnosno 13.994,2 miliona dolara.

Najveći uticaj na rast deviznih rezervi NBS tokom jula imali su priliv po osnovu obavezne rezerve koju su banke izdvojile u iznosu od 199,5 miliona evra, kao i krediti od Evropske investicione banke i Svetske banke u ukupnom iznosu od 49,8 miliona evra, konstatuje se u saopštenju.

U toku jula, po osnovu neto otkupa efektivnog stranog novca ostvaren je priliv u devizne rezerve Narodne banke Srbije u visini od 7,5 miliona evra, što predstavlja smanjenje od
9,1 milion evra u odnosu na prethodni mesec.

Iz deviznih rezervi Narodne banke Srbije u toku jula isplaćeno je 17,4 miliona evra na ime izmirenja obaveza po osnovu stare devizne štednje i Zajma za privredni preporod.
Pored toga, plaćene su obaveze prema inokreditorima u iznosu od 5,5 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 715,6 mln evra i bio je za 104,3 mln evra veći nego u prethodnom mesecu.

U toku prošlog meseca dnevne oscilacije kursa dinara bile su umerene, tako da Narodna banka Srbije nije intervenisala i kurs se u potpunosti formirao pod uticajem tržišnih faktora na osnovu neposredne međubankarske trgovine. Na svop aukcijama, koje Narodna banka Srbije organizuje u okviru posebnih mera podrške finansijskoj stabilnosti za banke potpisnice FSSP-a, nije bilo ponuda banaka za svop kupovinu, odnosno svop prodaju deviza.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru u toku jula kretao se u rasponu od 92,4959 do 93,6463 dinara za jedan evro.

U posmatranom mesecu dinar je nominalno apresirao prema evru za 0,3 odsto, dok je za prvih sedam meseci ove godine dinar prema evru nominalno depresirao za 5odsto, stoji u saopštenju.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image