• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Masovna gradnja stanova na proleće (VIDEO)

Milutin Mrkonijć najavio je da bi u martu 2010. godine trebalo da počne gradnja oko 20.000 stanova u okolini Beograda, čija će cena biti dostupna najvećem broju građana.

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonijć najavio je u petak da bi u martu 2010. godine trebalo da počne gradnja oko 20.000 stanova u okolini Beograda, čija će cena biti dostupna najvećem broju građana.

"Komisija koja priprema ceo materijal oko masovne stanogradnje izaćiće pred Vladu Srbije početkom septembra", kazao je on novinarima nakon sastanka u Vladi Srbije sa predstavnicima nekoliko domaćih građevinskih kompanija.

Mrkonjić je kazao da će Vlada Srbije stati iza tog projekta obezbeđivanjem subvencionisanih stambenih kredita i dodao da će te stanove moći da konkurišu "svi građani".

Prema njegovim rečima, "cena kvadrata stana će biti spuštena do platežne moći građana", kako bi umesto da plaćaju kirije plaćali rate kredita.



Ministar za infrastrukturu nije naveo kolika bi cena kvadrata tih stanova mogla da bude, ali je kazao da bi se za početak gradili na obodu Beograda gde je trenutno cena kvadratnog metra od 500 do 600 evra.

Naglasivši da stručni tim Vlade Srbije uspešno privodi kraju projekat izgradnje 150.000 stanova u Beogradu i drugim gradovima Srbije, Mrkonjić je rekao da je cilj tog projekta da ljudi bez stana, umesto za kiriju, plaćaju ratu kredita po ceni koja bi bila u skladu sa platežnom moći većine građana.

Stanove bi gradila naša građevinska operativa, sa domaćim materijalom, a u projekat bi bili uključeni svi organi uprave, kao i lokalna samouprava.



To bi podrazumevalo i konačno ubrzanje procedure izdavanja građevinskih dozvola i raskid sa birokratijom koja je, kako su ocenili neimari, zavladala na svim nivoima.

Mrkonjić nije precizirao šta se nalazi u radnoj verziji programa masovne stanogradnje, ali je kazao da je jedna od ideja "da se zemljište koje poseduje vojska, a koje u nije u funkciji, stavi na raspolaganje građevinarima".

On je procenio da bi gradnja 20.000 do 30.000 stanova koštala oko 500 do 600 miliona evra, a da bi za godinu dana realizacije projekta moglo da se zaposli oko 100.000 radnika.



Predsednik Privredne komore Srbije Milan Janković rekao je da bi u izgradnji stanova veliku pomoć mogle da daju lokalne samouprave ažurnijim izdavanjem dozvola.

Janković je upozorio da će 10.000 do 15.000 zaposlenih u građevinskoj delatnosti ostati bez radnih mesta ukoliko se ne obezbedi posao za njih.

"Već iduće godine nećemo imati stanogradnju ako se pod hitno ne krene sa masovnom izgradnjom stanova", upozorio je on, dodavši da u poslednjih šest meseci nijedna građevinska dozvola nije izdata na teritoriji Beograda.

Dragan Mijatović iz građevinskog preduzeća "Deneza" je naglasio da bi firme koje grade stanove trebalo da dobiju lokacije, koje neće biti ekskluzivne, ali koje moraju biti infrastrukturno obezbeđene.

"To ne bi bili socijalni stanovi, ali bi mogli da se otplaćuju od prosečne plate našeg građanina", kazao je on.



Mijatović je rekao da je u svetu običaj da kvadratni metar "običnog" stana bude u visini jedne plate.

Predstavnici građevinske industrije su izneli podatak da u ceni kvadrata stana cena lokacije učestvuje sa 25 do 30 procenata.

Vlasnik Gemaksa Đorđo Antelj kazao je da je građevinarstvo u Srbiji u veoma teškom položaju i da se "mora razmišljati o početku masovne stanogradnje".

Antelj je naveo da je trenutno "stanogradnja u Beogradu četiri puta manja nego pre godinu dana" i da su proizvođači građevinskog materijala puni zaliha, da gase proizvodnju i šalju zaposlene na prinudni odmor.



Svetislav Simović iz "Energoprojekta" je rekao da je preduslov za gradnju da građevinske firme u zakonskom roku dobiju građevinske dozvole, kao i da javno komunalna preduzeća isprate rad neimara.

Kako je rečeno na sastanku, razlog za inicijativu za otpočinjanje masovne stambene izgradnje je direktan uticaj na veću proizvodnju i zapošljavanje u više od 30 industrijskih grana.

Na sastanku su bili i predstavnici Energoprojekt holdinga, preduzeća Napred i Građevinar Koćić, kao i predsednik Grupacije proizvođača građevinskog materijala Privredne komore Srbije.

(agencije/MONDO, foto FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image