• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pivu raste cena, pada kvalitet

Prosečna cena piva u pakovanju od dva litra iznosi 145 dinara i za 71,7 odsto je veća u odnosu na cene iz jula 2006. godine, uz blag pad nivoa kvaliteta.

Prosečna cena piva u pakovanju od dva litra iznosi 145 dinara i za 71,7 odsto je veća u odnosu na cene iz jula 2006. godine, uz blag pad nivoa kvaliteta, rezultati su istraživanja koje je sprovela stručna komisija beogradskog Pokreta za zaštitu potrošaca, u saradnji sa privrednim komorama Beograda i Srbije.

Cene piva u pakovanju od dva litra kretale su se od 109 dinara ('MB Pils'), dok je "Nikšićko pivo" koštalo između 158 i 160,90 dinara, u zavisnosti od prodajnog objekta. "Bg pivo" prodavano je po ceni od 129,90 dinara, dok je pakovanje "Lav piva" od dva litra koštalo 158 dinara.

Cene piva u staklenoj ambalaži od 0,5 litra kretale su se od 33,59 dinara, koliko je koštalo svetlo "Bg pivo" do 70,97 dinara, koliko je koštalo pivo "Efes draft".

Cene piva u pakovanju od 0,33 litra kretale su se od 49 dinara, koliko su potrošaci morali da izdvoje za "Jelen" pivo, do 111 dinara, koliko je koštalo pivo "Hajneken".

Istraživanje je sprovedeno 16. jula ove godine na 21 uzorku piva, od kojih je 19 uzoraka bilo iz domaće proizvodnje, a dva iz uvoza.

Istraživanje pokazuje da Beograđani piju pivo relativno dobrog kvaliteta, koje je zdravstveno ispravno.

Ocene kvaliteta piva u staklenim abmalažama su podeljene na ekstra kvalitet, odličan, vrlo dobar, dobar, zadovoljavajući i nezadovljavajući kvalitet.

Predsednik komisije Josip Baras kazao je da u Beogradu nema piva ekstra kvaliteta, ali i da nije bilo uzoraka nezadovoljavajućeg kvaliteta.

Pokret za zaštitu potrošača Beograda ocenio je da odličan kvalitet imaju "nikšićko pivo" (0,5 litara), "jelen pivo" (0,5 litara) i "tuborg" (0,33 litra).

Zadovoljvajući kvalitet ima svetlo pivo "laško zlatorog" (jedan litar).

Baras je kazao da je pivo "prehrambeni proizvod koji se u Srbiji zbog poreske politike vodi kao alkoholno piće i zbog toga je cena piva mnogo veća nego što bi trebalo da bude".

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image