• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVE VEŠTINE ZA NOVI POSAO

 Lana Stošić
Autor Lana Stošić

Ako je online učenje bio jedan od vodećih trendova u godinama iza nas, tokom novog doba hibridnog učenja i rada od kuće, zasigurno je izbio na prvo mesto.

 posao linkedin Izvor: Promo/GSMO

Pored školaraca i studenata, koji su savladali gradivo celokupne školske godine družeći se sa monitorom i tastaturom, pojavio se i veliki broj starijih koji su slobodno vreme odlučili da iskoriste na koristan način – sticanjem novih znanja i veština.

"U Srbiji se više od 30 hiljada osoba prijavilo da pohađa besplatne kurseve koje su na globalnom nivou organizovali Microsoft, Linkedin i GitHub, što nas stavlja na drugo mesto po broju prijavljenih u jugoistočnoj Evropi i šezdeset osmo mesto u svetu. Ovo pokazuje da smo svesni značaja sticanja novih znanja koja će nam pomoći da unapređujemo svoje karijere“, kaže Tanja Tatomirović, direktorka komunikacija za 24 zemlje Centralne i Istočne Evrope u kompaniji Microsoft.

Globalna inicijativa za učenje je pokrenuta prošlog leta u cilju pružanja novih znanja ljudima koji su zbog izazovne zdravstvene situacije ostali bez posla, kako bi im olakšala da nađu novo zaposlenje u skladu sa modernim veštinama koje nove okolnosti rada zahtevaju. Spisak ponuđenih kurseva je znatan i obuhvata znanja iz oblasti novih tehnologija, finansija, marketinga, dizajna, pa čak i „soft skills“ koje su preko potrebne za rad u timovima.

Tatomirović objašnjava da je broj prijavljenih na besplatne obuke zadovoljavajući ali da je prava dobrobit ovog programa doći do sertifikata na kraju, jer će taj završni korak takođe doprineti uspešnijem traženju posla.

"Mnoge firme oslanjaju se na Microsoft rešenja, tako da je veoma velika potražnja za profesionalcima koji poznaju naše tehnologije. U tom smislu sertifikat koji se dobije po završenom kursu ima veoma veliki značaj za poslodavce, ali i za kandidate koji traže posao ili žele da napreduju u okviru svoje firme“, kaže ona i ukazuje na dodatne pogodnosti, mogućnosti rada online, pa čak i potpune promene pravca karijere.

Kako bi se odredile najtraženije veštine, korišćen je LinkedIn ekonomski grafikon pomoću kojeg je digitalno mapirano preko 706 miliona profesionalaca, 55 miliona kompanija, 11 miliona ponuda za posao, 36 hiljada različitih veština i 90 hiljada škola na LinkedInu. Na ovaj način otkriveno je 10 najtraženijih poslova koji će biti aktuelni u naredne četiri godine:

1. Softver diveloper
2. Predstavnik prodaje
3. Projektni menadžer
4. IT administrator
5. Stručnjak za usluge prema kupcima
6. Stručnjak za digitalni marketing
7. IT podrška
8. Analitičar podataka
9. Finansijski analitičar
10. Grafički dizajner

Svi kursevi u okviru globalne inicijative za učenje otvoreni su za sve one koji su zainteresovani za nova znanja i veštine i to na engleskom, francuskom, nemačkom, španskom i japanskom jeziku, bez obzira na uzrast ili prethodno iskustvo. Osim obuka za konkretna zanimanja, putem globalne inicijative za sticanje znanja su na raspolaganju i obuke za “soft” veštine neophodne za funkcionisanje u modernom poslovnom okruženju, poput veština za tražioce posla, važnih „soft“ veština i kurs digitalne transformacije. Kada su u pitanju obuke za sticanje novih veština, kreiranje aplikacija, cloud tehnologija i korišćenje veštačke inteligencije su se pokazali kao najpopularnije.

Globalna inicijativa za učenje otvorena je od 30. marta i za sve đake i studente koji pohađaju Comtrade obrazovne institucije ITS, ITHS i CODE, sa ciljem sticanja novih znanja i veština putem besplatnih kurseva na platformi opportunity.linkedin.com.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image