• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz NIS-a bi da ode 2.200 zaposlenih

Za dobrovoljni odlazak iz Naftne industrije Srbije (NIS), uz otpremnine, prijavilo se ukupno oko 2.200 zaposlenih.

Za dobrovoljni odlazak iz Naftne industrije Srbije (NIS), uz otpremnine, prijavilo se ukupno oko 2.200 zaposlenih, saopštila je pres služba NIS-a.

Potpisivanje ugovora o sporazumnom raskidu radnog odnosa uz isplatu otpremnine planirano je za kraj septembra.

Primljeni zahtevi biće razmatrani u naredne dve nedelje, kada će biti utvrđeno da li oni odgovaraju kriterijumima za učešće u tom programu, a nakon toga biće doneta odluka o tome da li je kompanija spremna da zadovolji svaki od tih zahteva.

Kako se navodi, u skladu sa odlukom, biće istaknuta lista onih zaposlenih koji, u okviru Programa za dobrovoljni odlazak, ispunjavaju uslove i koji će dobiti otpremninu na dan napuštanja kompanije.

Program za dobrovoljni odlazak za rukovodioce i zaposlene u administraciji NIS-a započet je pre mesec dana u cilju optimizacije broja tih mesta, povećanja efikasnosti upravljanja i opšte efikasnosti rada, a rok za prijavljivanje istekao je 14. avgusta.

S obzirom na kupoprodajni ugovor NIS-a i socijalni program, zabranjeno je otpuštanja zaposlenih do kraja 2012. godine, a doneta je odluka da se zaposlenima, koji žele dobrovoljno da odu iz kompanije, isplati 750 evra po godini radnog staža i četiri prosečne plate.

Realizaciju programa koordinira komisija koja je sastavljna od predstavnika menadžmenta kompanije i sindikata.

Kako se ističe, u proteklih meseca dana održano je šest sednice komisije, na kojima su definisani opšti principi programa, među kojima su kriterijumi za učesnike i uslovi isplate otpremnine, a razmatrana su i pitanja posebnih kategorija, invalida.

Zaposleni koji ispunjavaju uslove za taj program su svi koji su podneli zahteve, a koji imaju više od tri godine radnog staža u NIS-u, kao i oni koji u naredne tri godine ne ispunjavaju uslov za penziju i zaposleni koji su uključeni u Program na zahtev sindikata, kao što su osobe koje poseduju određeni nivo invaliditeta i stalnu ili privremenu zabranu obavljanja radnih funkcija na određenom radnom mestu i za koje kompanije nije u stanju da obezbedi drugo radno mesto sa odgovarajućima uslovima rada.

Finalna verzija Programa naći se pred Upravnim odborom, koji treba da ga odobri u septembru, nakon čega zaposlenima treba da bude upućen poziv za raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine u skladu sa kupoprodajnim ugovorom i socijalnim programom.
Kako se ističe, program za ovu kategoriju zaposlenih (za rukovodioce i zaposlene u administraciji) neće se više ponavljati, a o drugim kategorijama zaposlenih, naknadno će biti raspravljano u skladu sa rezultatima analize stanja u proizvodnji.

Paralelno sa realizacijom Programa dobrovoljnog odlaska iz kompanije, u NIS-u se odvija i kadrovsko kompletiranje nove organizacione strukture, koja je formulisana zajedno sa sindikatom.

U skladu sa tim programom NIS će ponuditi radna mesta svim zaposlenim koji su odbili da odu iz nje, a radna mesta za zaposlene koji neće naći mesta u novoj strukturi organizacije, biće definisana na osnovu nivoa njihovog obrazovanja i mogućnosti obavljanja radnih funkcija.

Određeni broj njih će dobiti ponudu za premeštanje na drugo radno mesto ili za prekvalifikaciju u struci koja je potrebna kompaniji.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image