• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Oporavak svetske privrede je počeo

Šef ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Olivije Blanšar izjavio je da je oporavak svetske privrede počeo, ali će ekonomski uspon biti manji nego pre izbijanja finansijske krize.

Šef ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Olivije Blanšar izjavio je u utorak da je oporavak svetske privrede počeo, ali će ekonomski uspon biti manji nego pre izbijanja finansijske krize.

Blanšar je istovremeno ukazao da će produžetak već započetog ekonomskog oporavka dosta zavisiti od promena u trgovinskim odnosima između SAD i njenih vodećih partnera iz Azije, prvenstveno Kine.

"Preokret neće biti jednostavan", ocenio je ekspert MMF -a, uz napomenu da je kriza u svetskoj privredi "napravila duboke ožiljke koji će imati loše posledice još dugo godina na ponudu i tražnju (robe i usluga)".

On je upozorio da se potrošačka tražnja u SAD, koja obuhvata oko 70 odsto ekonomske aktivnosti u toj zemlji i predstavlja istovremeno značajan deo globalne potražnje, neće brzo vratiti na pređašnji dokrizni period, jer američki građani moraju izaći na kraj sa gubcima koji se mere bilionima dolara, usled kolapsa hipotekarnog i tržišta akcija.

SAD i njeni najveći trgovinski partneri moraće da se prilagode novoj realnosti, a rast uvozne tražnje u Kini i veći kurs njene valute - juana - trebalo bi da utiču na uspon američkog izvoza, što bi bilo korisno i za ostatak globalne privrede, zaključio je Blanšar.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image