• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvoz u Kinu – ni pola miliona dolara

Srbija je u trgovinskoj razmeni sa Kinom u prvom polugodištu ove godine imala deficit od 563,7 miliona dolara jer je uvezena roba vredna 564,1 milion, a izvezena svega 440.250 dolara.

Srbija je u trgovinskoj razmeni sa Kinom u prvom polugodištu ove godine imala deficit od 563,7 miliona dolara jer je uvezena roba vredna 564,1 milion, a izvezena svega 440.250 dolara.

Kina je po vrednosti trgovinske razmene, u iznosu 1,8 milijardi dolara, bila četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije u 2008, prema podacima Privredne komore Srbije.

Prošlogodišnji izvoz srpske privrede u tu zemlju iznosio je 2,2 miliona dolara, a uzvezena je roba u vrednosti 1,8 milijardi dolara.

Razmena sa Kinom poslednjih osam godina je u stalnom porastu, a 2000. godine je vredela 67,3 miliona dolara.

Ove godine iz Kine je uglavnom uvožena oprema za telefoniju, odeća i obuća, a iz Srbije su se na tom tržištu prodavali kalupi za gumu i plastične mase, aparati za telekomunikacije, sočiva za naočare i seme suncokreta za setvu.

U Srbiji posluje dve velike kineske kompanije iz oblasti telekomunikacija - Huawei i ZTE, a u Kini nekoliko srpskih kompanija - Ist point, MCI, Hemofarm, Enter Azija, Yući.

Investicije i Kine u Srbiji su skoro zanemarljive, tako da nisu ušle u zvaničnu statistiku, a ulagano je uglavnom u trgovinu.

Jačanje ekonomske saradnje dve zemlje, kako navode u Privrednoj komori Srbije, moguće je u oblasti informacionih tehnologija, elektronike, automobilske industrije, telekomunikacija i infastrukture, kao i u tekstilnoj industriji, poljoprivedi i turizmu.

Iz PKS ukazuju da je potrebno podstaći interes kineskih firmi za ulaganje u sprsku privredu kroz učešće u razvojnim i infrastrukturnim projektima i privatizaciji, zajedničkoj proizvodnji za treće tržište i mogućnost bescarinskog izvoza u zemlje CEFT-a i Rusku Federeaciju.

U Kini će od 20. do 25. avgusta boraviti delegacija Srbije koju predvodi predsednik Srbije Boris Tadić.

Očekuje se da će tokom te posete biti potpisani sporazumi o ekonomskoj saradnji koji će uključiti i zajedničko učesće u infrastrukturnim projektima među kojima je najvažniji izgradnja mosta Zemun-Borča.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image