• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada usvojila program mera za Petrohemiju

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak program za pokretanje proizvodnje u pančevačkoj Petrohemiji u okviru kojeg će biti odobrena i pozajmica od oko milijardu dinara.

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak program za pokretanje proizvodnje u pančevačkoj Petrohemiji u okviru kojeg će biti odobrena i pozajmica od oko milijardu dinara, izjavio je državni sekretar za privredu Srbije Nebojša Ćirić.

On je agenciji Beta kazao da će pozajmica biti iskorišćena za nabavku primarnog benzina i obrtna sredstva, što bi trebalo da bude "inicijalna kapisla" za početak proizvodnje u Petrohemiji, najverovatnije polovinom septembra.

Ćirić je naveo da je plan da Petrohemija počne da vraća pozajmicu u roku od šest do sedam meseci i da bude otplaćena u najkraćem mogućem roku.

"Program mera podrazumeva i da se do 31. avgusta uradi nova sistematizacija radnih mesta i da se odredi višak zaposlenih", kazao je Ćirić.

On je kazao i da je prihvaćen plan programa za nabavku sirovog benzina, odnosno dogovora sa Naftnom industrijom Srbije i Lukoilom, a dat je i nalog da se potpišu ugovori o reprogramiranju dugovanja sa nekoliko banaka, među kojima su i Inteza i Sosijete ženeral.

"Očekuje se da će oko 500 zaposlenih da ode iz Petrohemije nakon sistematizacije, a ministarstvo ekonomije će delimično finansirati taj program iz Tranzicionog fonda", kazao je državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije.

Ćirić je naveo da je obnavljanje proizvodnje u Petrohemiji bazirano na profitabilnim osnovama i da bi nakon toga trebalo da se razmatraju investicioni planovi i eventualno povezivanje sa strateškim partnerima.

Merama uštede, kazao je, predviđeno je da se fond zarada u Petrohemiji smanji sa oko 330 na oko 150 miliona dinara mesečno, sklopljeni su povoljniji ugovori o nabavci sirovina, a biće analizirani i ugovori sa kupcima, kako bi se poboljšali.

Upravni odbor pančevačke Petrohemije imenovao je Sašu Pavlova za novog vršioca dužnosti generalnog direktora te fabrike.

Pančevačka Petrohemija je krajem juna planski zaustavila proizvodnju jer zbog duga od oko 220 miliona evra nije mogla da nabavlja sirovi benzin, koji je osnovna sirovina za proizvodnju u toj fabrici.

Prema ranijim podacima, u Petrohemiji je zaposleno oko 2.300 radnika, a ta fabrika je među najvećim izvoznicima u Srbiji.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image