• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tender za "Galeniku" u septembru

Postoji mogućnost da tender za prodaju farmaceutske kompanije "Galenika" bude raspisan u septembru, ukoliko pre toga budu završene sve pretprivatizacione radnje.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je da postoji mogućnost da tender za prodaju farmaceutske kompanije "Galenika" bude raspisan u septembru, ukoliko pre toga budu završene sve pretprivatizacione radnje.

"Nije apsolutno isključena ta mogućnost. Dokumenti koje je pripremio privatizacioni savetnik trebalo bi da budu razmatrani u Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu ekonomije, a kasnije i vlada treba da da saglasnost na Strategiju privatizacije i na minimalnu cenu", rekao je Ćirić Tanjugu.

Na pitanje o kojoj minimalnoj ceni je reč, državni sekretar je odgovorio da to "ostaje da se vidi".

"'Galenika' neće biti prodata ispod cene, ali mislim da je još rano spekulisati o tome. Treba reći da je to preduzeće jedno od vrednih naših preduzeća, koje dosta dobro posluje", naveo je on.

Ćirić je dodao da će se tek nakon što Strategija prođe vladu znati i minimalna prodajna cena koja će se tražiti za kapital "Galenike".

"Blic novac" je objavio da će minimalna cena koju će tražiti država biti 200 miliona evra, kao i da su do raspisivanja tendera moguće minimalne korekcije cene.

Kako navodi list, do te cifre stiglo se na osnovu analize privatizacionog savetnika, konzorcijuma dve firme "Rotšild" i "Citadel", koje od 10. aprila rade na proceni vrednosti kompanije i određivanju modela privatizacije.

Za razliku od procena rađenih pre godinu dana koje su pokazivale da "Galenika" vredi između 250 i 300 miliona evra, najnovija kaže da u uslovima krize zemunska fabrika lekova vredi oko 200 miliona evra.

Ukoliko niko ne ponudi ovu cenu, neće se pristati na manje, odnosno tender će biti ponovljen kada se poprave tržišni uslovi.

List navodi i da se kao najozbiljniji kupci pominju nemačka "Štada", vlasnik i "Hemofarma", i grčki "Alapis", koji je kupio "Šumadijalek".

"Galenika" je bila privatizovana 1991. godine kada je prodata Milanu Paniću, Amerikancu srpskog porekla, ali je prodaja poništena s obrazloženjem da novi vlasnik nije ispunio ugovorne obaveze.

Paniću je na temelju presude međunarodne arbitraže kao nadoknada isplaćeno 40 miliona dolara, a "Galenika" se ponovo našla u državnom vlasništvu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image