• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROVERITE DA LI STE U GRUPI KOJA IMA PRAVO NA BESPLATNU STRUJU: Ove uslove treba da ispunite da bi dobili olakšice!

Autor Aleksandar Nastevski

Novi Zakon o energetici donosi određene novine.

 struja besplatni kilovati ko ima pravo i koliko  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Zbog novina u Zakonu o energetici očekuje se da se u ovoj godini poveća broj onih koji imaju pravo na besplatne kilovate električne energije i kubike gasa. Očekivanja su da bi taj broj mogao da se poveća do kraja godine za dva ili možda čak i tri puta.

Do sada su u Zakonu o energetici postojali samo zaštićeni kupci električne energije ili gasa, ali novim zakonskim izmenama uvodi se i energetski ugroženi kupac u oblasti toplotne energije, kojih prema procenama može da bude do 20.000.

Možda će vas zanimati

Status energetski ugroženog kupca električne energije imaju domaćinstva s jednim članom koji troši 120 kilovat-časova mesečno, s dva i tri člana - 160 kilovata, za domaćinstva sa četiri i pet članova - 200 kilovata mesečno. Dok je za domaćinstva sa šest i više članova - 250 kilovat-časova.

Kada se radi o gasu, domaćinstva sa jednim članom dobijaju umanjenje za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar od 35 kubika mesečno, sa dva i tri člana 45, sa četiri i pet članova 60, a sve iznad toga 75 kubika mesečno.

Ovo se automatski primenjuje na sve koji su korisnici socijalne pomoć ili dečjeg dodatka, dok građani koji smatraju da ispunjavaju uslove, to pravo ostvaruju preko lokalnih samouprava i njihovih centara za socijalni rad.

Povlastice za struju važe jednu kalendarsku godinu.

Ugroženi kupac ima pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije, odnosno gasa, pod uslovom da nema prethodnih dugova po ovom osnovu, a ukoliko propusti da plati račun s ovim umanjenjem, gubi pravo na povlastice.

Inače, struja u Srbiji je poskupela u januaru ove godine za 3,4 odsto 7,867 dinara po kilovat-času, bez taksi i poreza.

(MONDO/Alo)

Pročitajte i OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sta rekoste,ne cujem dobro...

A mi sto,i pored toga sto nocu punimo peci i ukljucujemo masinu za ves,bojler,cemo da placamo nenormalno visoke racune za struju. 12000 za jednosoban stan,sta ima veze,samo deri

special image