• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF za povećanje PDV-a?! (VIDEO)

Predstavnici MMF-a ocenili su da je povećanje poreza na dodatnu vrednost jedina brza i adekvatna mera za popunjavanje rupe u srpskom budžetu, piše "Blic" u izdanju za utorak

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ocenili su da je povećanje poreza na dodatnu vrednost (PDV) jedina brza i adekvatna mera za popunjavanje rupe u srpskom budžetu, piše "Blic" u izdanju za utorak, pozivajući se dobro obaveštene izvore.

Pregovarači iz MMF pozdravili su plan uštede u javnom sektoru, ali su primetili da će efekti najavljene racionalizacije državnog aparata biti vidljivi tek 2011. godine.

Zbog toga MMF vidi povećanje PDV kao jedino adekvatno rešenje na kraći rok, navodi Blic.

U zvaničnom saopštenju iz Vlade posle sastanka u ponedeljak navdedno je da su predstavnici MMF-a i Vlade Srbije postigli saglasnost da je neophodno prihvatanje većeg deficita budžeta Srbije.

Najavljeno je da će se u vezi sa tim pitanjem, na tehničkim razgovorima Vlade Srbije i MMF, razmotriti različite opcije.

Premijer Mirko Cvetković i ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović i delegacija MMF-a konstatovali su da se program koji Vlada sprovodi u najvećoj meri realizuje u skladu sa potpisanim aranžmanom sa MMF-om, saopšteno je iz Vlade posle sastanka.



Predstavnici Vlade predstavili su delegaciji MMF-a, koju predvodi šef misije te međunarodne institucije za Srbiju Albert Jager, mere koje će Vlada preduzeti radi održanja makroekonomske stabilnosti.

Premijer je izložio strategiju koja podrazumeva reformu javnog sektora radi smanjenja javne potrošnje, a predstavnici MMF-a istakli su da je to nužna mera koja će u srednjeročnom roku dati pozitivne rezultate, navodi se u saopštenju.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljaljić izjavio je da je predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas preneo da u Srbiji neće biti smanjenja socijalnih davanja i penzija.

"Neće se smanjivati socijalna davanja i penzije, a uštede ćemo ostvariti racionalizacijom državne uprave", preneo je Ljajić novinarima teme razgovora sa predstavnicima MMF-a.

Ministar je, prilikom posete socijalno ugroženoj poridici Marković u selu Maskare u okolini Varvarina, naveo i da su se predstavnici MMF-a interesovali za visinu pojedinih novčanih davanja i mogućnost reforme socijalnog sistema, a da je glavna tema razgovora bio budžetski deficit.

Prema njegovim rečima, do kraja godine će biti donet zakon o socijalnoj zaštiti kojim će se preciznije i jasnije definisati sva socijalna davanja, kao i zacrt zakona o penzionom sistemu.

"Socijalna davanja neće biti smanjena, već će se izvršiti njihova prerasopodela", istakao je ministar i dodao da su to bile glavne teme razgovora sa predstavnicima MMF-a vezane za njegov resor.



Ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je da se delagacija MMF-a posebno interesovala za reforme penzijsko-invalidskog sistema i socijalne zaštite, kao i za dinamiku izmene postojećih i donošenje novih zakonskih rešenja u tim oblastima.

Misija MMF-a danas je u Beogradu počela drugu reviziju tekućeg stend baj (stand by) aranžmana sa Srbijom.

Savet stranih investitora pružio je danas podršku planu Vlade Srbije da pred Međunarodni monetarni fond izađe sa predlogom celovite reforme javne administracije, kao merom za pokrivanje budžetskog deficita.

Savet stranih investitora izrazio je uverenje da bi povećanje poreskog opterećenja imalo jako negativan uticaj na sveukupni ekonomski razvoj, podjednako na strane i domaće kompanije.

Uvođenje ove mere bi dovelo do značajnog pogoršanja uslova poslovanja za kompanije koje redovno izmiruju svoje obaveze i konačno dovelo do porasta tržišta sive ekonomije, navedeno je u saopštenju.

Predviđeno je da predstavnici MMF-a tokom posete Srbiji, koja će se završiti početkom septembra, razgovaraju sa zvaničnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije, ali i s predstavnicima privatnog sektora i akademskih krugova.

Misiju predvodi Albert Jeger, koji je predvodio misiju u Srbiji i u martu kada je postignut sporazum o kreditu u vrednosti 2,9 milijarde evra.

Odbor direktora MMF-a je 15. maja 2009. godine odobrio kreditni stend baj aranžman sa Srbijom, koji će trajati do aprila 2011. godine.

Srbija je do sada povukla prvu tranšu od oko 788 miliona evra, a povlačenje druge tranše zavisi od izveštaja Misije MMF-a o sprovođenju dogovorene ekonomske politike u Srbiji, posle završene revizije.

Izveštaj MMF-a će zavisiti od ocena mera koje Vlada Srbije namerava da preduzme da uravnoteži budžet, čiji deficit će do kraja godine premašiti dogovorenih tri odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP).

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image