• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ikea nije odustala od investicija u Srbiji?

Švedska Ikea, jedan od najvećih svetskih proizvođača i trgovaca nameštajem, nije odustala od investicija u Srbiji, već je ekonomska kriza samo odgodila odluku o izgradnji fabrike, kažu u kompaniji

Švedska Ikea, jedan od najvećih svetskih proizvođača i trgovaca nameštajem, nije odustala od investicija u Srbiji,već je ekonomska kriza samo odgodila odluku o izgradnji fabrike, uverava Dragan Skalušević, regionalni direktor ove kompanije, povodom spekulacija da će ta kompanija pokrenuti proizvodnju u Hrvatskoj, umesto u Srbiji.

Ali, skupo građevinsko zemljište i nepostojanje odgovarajućih lokacija, ukoliko se u međuvremenu ništa ne promeni, mogli bi da okrnje, pa čak i dovedu u pitanje ulaganje od 1,1 milijardu evra u fabriku i pet prodajnih centara u Srbiji, rekao je on.

Postoji dosta prepreka, kao što su veličina placeva, nepostojanje infrastrukture i urbanističkih planova, zemljišne knjige i najzad previsoka cena zemljišta. Naša zainteresovanost ne može trajati u nedogled, upozorio je Skalušević.

Ako ove probleme ne rešimo, naravno da ćemo zatvoriti kancelariju u Beogradu jer nemamo nikakvih rezultata.

Ukoliko pronađemo rešenje, prvu robnu kuću ćemo otvoriti krajem 2011. ili početkom 2012. godine, jer je za prikupljanje dozvola potrebno oko godinu i po dana, a sam objekat možemo da podignemo za desetak meseci,dodao je on.

Ne želimo da platimo previsoku i ekonomski neopravdanu cenu zemljišta u Srbiji - objašnjava direktor "Ikee" za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju. Ako imamo skoro 300 robnih kuća širom sveta sagrađenih po istom sistemu, onda sigurno imamo iskustva kako to treba da funkcioniše.

U tom smislu mislimo da je moguće ubrzati proceduru izdavanja građevinskih dozvola. Hrvatska vlada je, na primer, u setu olakšica za strane investitore, naročito sada kada su investicije smanjene, donela propis da se građevinske dozvole za velike projekte izdaju po ubrzanoj proceduri koja traje najviše 45 radnih dana. Uporedite to sa godinu i po dana u Srbiji - ističe Skalušević.

Nečinjenje Vlade povodom pojednostavljenja birokratskih procedura možda bi moglo da izbriše Srbiju sa mape "Ikeinih" poslovnih odredišta.

(Fonet)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image