• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: MMF prihvatio strategiju Vlade Srbije

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić izjavio je da je delegacija Međunarodnog monetarnog fonda prihvatila strategiju Vlade Srbije za 2010. godinu, a potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić je izjavio da je vlada "veoma blizu" dogovora sa MMF o okviru za 2009. godinu

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić izjavio je da je delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prihvatila strategiju Vlade Srbije za 2010. godinu, a potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić je izjavio da je vlada "veoma blizu" dogovora sa MMF o okviru za 2009. godinu

Dinkić je u razgovoru sa novinarima posle otvaranja fabrike za preradu šljiva u Osečini rekao da neće biti povećanja poreza i smanjenja plata i penzija jer je MMF prihvatio strategiju Vlade Srbije za reformu administracije.

"Smanjenjem broja zaposlenih u državnoj administraciji rasteretićemo namete na one koji stvaraju dohodak, na privrednike, što je u razgovorima sa MMF-om prihvaćeno", rekao je ministar.

On je dodao da na tom putu predstoji dosta rada, s obzirom na to da treba doneti set pratećih zakona koji bi pratili strateška opredeljenja Vlade Srbije.



Sa druge strane potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić je izjavio da je vlada "veoma blizu" dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom o okviru za 2009. godinu, koji predviđa budžetski deficit od 4,5 odsto i platnobilansni deficit od devet odsto bruto domaćeg proizvoda.

Đelić je rekao novinarima da se dogovor sa MMF-om "postiže u paketu", što podrazumeva da treba da bude dogovoren i okvir za 2010. godinu, o čemu će pregovori biti nastavljeni u narednim danima i nedeljama.

"Okvir za 2009. ne bi ni imao smisla ako se ne postigne dogovor oko okvira za 2010. godinu, o čemu će se tek nastaviti diskusija u danima koji dolaze", rekao je Đelić.



Đelić je rekao da dogovor sa MMF-om za ovu godinu neće podrazumevati povećanje poreza na dodatnu vrednost ili drugih nameta, pošto Srbija "ima dovoljno resursa i mogućnosti za zaduživanje da pokrije dogovoreni budžetski deficit".

Prema njegovim rečima, Srbija mora da sprovede strukturne reforme, kako bi u narednim godinama imala budžetski deficit ispod 4,5 odsto i niži platnobilansni deficit nego do sada.

Ukoliko reforme izostanu, budžetski deficit mogao bi da dostigne pet do šest odsto BDP-a, naveo je Đelić i dodao da je sa MMF-om razgovarao o uštedama na svim nivoima u državi,

Predlog Srbije je da se postigne dogovor oko strukturnih reformi, smanjenja državne administracije i to moramo uraditi ako želimo da izbegnemo povećanje nameta građanima i privredi, kazao je potpredsednik vlade.

"Dani i nedelje koji dolaze će dovesti do formulacije strukturnih reformi koje će nam omogućiti da i sledeće godine imamo i makroekonomsku stabilnost i mogućnost da opterećenje naših građana i privrede ne bude povećano", istakao je Đelić.

Đelić je ocenio i da Srbija neće zapasti u teškoće oko servisiranja javnog duga napominjući da javni i privatni dug zajedno iznose oko 65 odsto BDP-a, što nije visoko, ali treba biti oprezan u daljem zaduživanju i koristiti ta sredstva za infrastrukturu i ekonomiju znanja.



On je preneo i da je sa Misijom MMF-a razgovarao o kvalitetu izvoza Srbije naglasivši da je jedino rešenje da Srbija nastavi da investira u infrastrukturu, ali i u ekonomiju znanja, što podrazumeva podizanje tehnološkog nivoa naših preduzeća, kao i da aktivnije privlači ulaganja tehnološki naprednih firmi.

Dinkić je u Osečini, u okviru manifestacije Sajam šljiva, otvorio fabriku za preradu šljiva Intema u koju je uloženo dva miliona evra.

Polovinu sredstava obezbedio je Fond za razvoj Srbije kroz bespovratne kredite, agencija SIEPA i vlasnik Ratko Beganović iz Krupnja, a drugu polovinu ruska kompanika SAKS iz Moskve.

Intema je u prošloj godini na tržište Rusije izvezla 1.400 tona suve šljive, a vlasnik Inteme Ratko Beganović procenjuje da bi taj izvoz mogao biti udvostručen.

Ministar Dinkić je ocenio da Srbija ima šansu da izvozi šljivu na tržište Rusije i Evropske, ako bude uspela da se organizuje.

On je potom posetio pogone srpsko-austrijske kompanije Podgorina Fruht i zajedno sa ministarkom za NIP Vericom Kalanović otvorio 1,6 kilometara regionalnog puta Osečina-Donje Crniljevo.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image