• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Uputstvo za upotrebu" akcija NIS-a

Građani će uskoro dobiti besplatne akcije NIS-a, a šta im je dalje činiti, objašnjavaju zaposleni u brokerskim kućama.

Brokerske kuće očekuju da Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije zvanično izađu sa detaljnim instrukcijama za građane, na koji način mogu da registruju i steknu vlasništvo nad besplatnim akcijama Naftne industrije Srbije (NIS), izjavila je broker "KBC Sikjuritis" Ana Tripović.

"Onog trenutka kada se oglasi Ministarstvo ekonomije i Agencija za privatizaciju da građani mogu da idu u brokerske kuće, oni će moći da odaberu brokera koji će im otvoriti vlasnički račun", rekla je ona i dodala da će na tom računu biti registrovane hartije od vrednosti, koje će u tom trenutku dobiti.

Prema njenim rečima, vlasnički račun u Centralnom registru ne mogu da otvore građani, već to za njih radi odabrana brokerska kuća ili banka koja se bavi tim poslovima, a za otvaranje vlasničkog računa potrebno je poneti ličnu kartu i namenski račun prethodno otvoren u banci.

Ona je istakla da kada dođe vreme za prodaju, građanin kao vlasnik akcija, daje nalog za prodaju i potpisuje Ugovor o posredovanju u trgovini hartijama od vrednosti.

Tripović je kazala da kada se nalog realizuje, broker istog ili najkasnije narednog dana, o tome obavešava klijenta, dok Centralni registar hartija od vrednosti prenosi novčana sredstva za isplatu brokerskoj kući, kod koje je akcionar otvorio vlasnički račun, a ona dalje ta sredstva prebacuje na račun akcionara u poslovnoj banci.

Ona je ukazala da je otvoren sajt i "besplatne akcije", gde će građani moći "on lajn", direktno da, ukucavanjem svog matičnog broja, provere koliko prava imaju i koliko akcija poseduju.

Tripović je istakla da sledeći koraci u postupanju sa besplatnim akcijama još uvek nisu poznati i da se očekuju detaljnije instrukcije nadležnog ministarstva, zato što je pitanje da li će se akcije pojaviti na berzi i kada.

"Moguće je trgovanje na Beogradskoj berzi, a u međuvremenu s obzirom da NIS nije na berzi, jer je zatvoreno akcionarsko društvo, još se ne zna da li će biti nekog drugog trgovanja, pa je zato najbolje sačekati zvanično obaveštenje od Ministarstva ekonomije i Agencije za privatizaciju, " ukazala je Tripović.

Ona je istakla da onog trenutka kada akcionari steknu svoje vlasništvo, odnosno registruju akcije, postojaće mogućnost prodaje, a na koji način će se to odvijati, za sada ne postoje potpune informacije.

Propisima nadležnih institucija je predviđeno da se posle otvaranja vlasničkog računa, građanin ne može predomisliti i odabrati drugu brokersku kuću, koja će da mu prodaje akcije. Zbog toga je važno da se građani na vreme raspitaju i odaberu brokersku kuću u koju imaju poverenja.

Za poslovanje brokerskih kuća uspostavljena su stroga pravila, pa su na našem tržištu one sve uredno registrovane i poštuju pravila igre, kao i propise koje su donele nadležne institucije, kao i Komisija za hartije od vrednosti i Beogradska berza.

Na sajtu Centralnog registra nalazi se spisak članova, kojih ima oko stotinu, kao i lista kuća poređenih po obimu prometa, što takođe može da posluži kao reper za odabir.

Može se dogoditi da građanin ne bude zadovoljan radom brokerske kuće, pa ako dobije akcije drugih javnih preduzeća, ima slobodan izbor da izabere drugu kuću.

Otvaranjem vlasničkog računa u Centralnom registru akcionar se registruje i ujedno postaje klijent izabrane brokerske kuće (kod koje je otvorio račun).

Važno za građane je i da znaju da brokerska kuća ima obavezu da ih obaveštava o održavanju Skupštine akcionara, o isplati dividende ili tekućoj ponudi za preuzimanje akcija preduzeća, čije vlasničke hartije poseduju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image