• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Nema smanjenja plata i penzija (VIDEO)

Vlada Srbije postigla je dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom o budžetu i fiskalnoj politici za 2009. godinu, a pregovore o budžetu za narednu godinu nastaviće krajem oktobra, izjavila je ministarka finasija.

Vlada Srbije postigla je dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o budžetu i fiskalnoj politici za 2009. godinu, a pregovore o budžetu za narednu godinu nastaviće krajem oktobra, izjavila je ministarka finasija Diana Dragutinović.

Šef misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger izjavio je da je MMF odobrio Srbiji povećanje budžetskog deficita sa tri na 4,5 odsto u 2009. godini. Dogovoren je i početak priprema reformi u državnoj upravi, penzijskom sistemu, obrazovanju, zdravstvu i efikasnijem poslovanju preduzeća u vlasništvu države i lokalnih samouprava", istakao je Jeger.

On je dodao da će planirane uštede u tim oblastima biti postignute postepeno, a dok one ne daju rezultate očekuje se da Vlada Srbije smanji javnu potrošnju.

"U ovom trenutku fokusirani smo na jednu strategiju koja se odnosi na smanjenje javne potrošnje i očekujemo da Vlada u oktobru dostavi precizne planove i programe o tome, tako da za sada ne razmatramo povećanje poreza", rekao je šef Misije MMF-a za Srbiju.

Dragutinovićeva je na konferenciji za novinare povodom završetka pregovora Vlade i MMF-a, u okviru druge revizije stend-baj aranžmana, naglasila da neće biti potrebe za smanjenjem plata i penzija i povećanjem poreskog opterećenja.



Ona je istakla da su pregovori bili "veoma otvoreni i veoma fer" i da nema otvorenih pitanja oko budžeta za 2009. godinu.

Dragutinovićeva je precizirala da je dogovoren budžetski deficit od 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 132,5 milijardi dinara na nivou cele države, uključujući i lokalne samouprave i Vojvodinu.



Ministarka je navela da je ostalo da se usaglasi budžet za 2010. godinu, odnosno da li će budžetski deficit biti 3,5 odsto ili četiri odsto BDP-a.

Stav Vlade je da borba sa krizom zahteva veći deficit, jer je pitanje da li će, ukoliko se država povuče suviše rano, pozitivni signali sa tržišta biti zaustavljeni, rekla je Dragutinovićeva.

Ona je ukazala i da je oko budžeta za narednu godinu postignuta velika saglasnost u mnogim oblastima - da je neophodna reforma penzionog sistema, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i državne administracije.

Dragutinovićeva je naglasila da reforme znače manje troškova, što ne podrazumeva samo smanjenje broja zaposlenih, i dodala da vlada ima spremne mere koje bi donele uštedu od 20 do 25 milijardi dinara godišnje.

Istovremeno, guverner NBS Radovan Jelašić kazao je da je sa Misijom MMF-a dogovoreno da centralna banka nastavi sa postepenom relaksacijom monetarne politike u zavisnosti od kretanja inflacije.



"Postoje rizici da inflacija u ovojh godini bude veća od dogovorenih osam odsto, sa odstupanjem od dva procentna poena, što će u velikoj meri zavisiti od kretanja cene nafte na svetskom tržištu", naveo je on.

Jelašić je kazao da je testiranje 12 banaka u Srbiji pokazalo da su likvidne i sposobne da izdrže evenutalno pogoršanja finansijske stituacije, ako bi se ekonomska kriza produbila.

Jeger je na konferenciji za novinare kazao da MMF očekuje da se proizvodnja u Srbiji stabilizuje u drugoj polovini godine i da pad bruto domaćeg proizvoda bude četiri odsto u 2009, dok se u 2010. očekuje oporavak i rast BDP-a od 1,5 odsto.

Prema rečima potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića Srbija planira da 600 miliona dolara, koje će dobiti po osnovu povećanja kvote u MMF-u, iskoristi za finansiranje deficita budžeta.

On je naveo da bi Srbija tokom septembra trebalo da usvoji i ratifikuje ugovor o zajmu kojim bi se finansirao deficit u ovoj i 2010. godini.

MMF je zbog krize odlučio da zemljama članicama stavi na raspolaganje dodatni novac po osnovu specijalnih prava vučenja.

Dinkić je dodao da će Srbija imati na raspolaganju još 1,2 milijarde evra iz aranžmana sa MMF-om ako se uspešno zaključe druga i treća revizija.

Naime, Albert Jeger je izjavio da je do oktobra odloženo zaključivanje druge revizije tekućeg kreditnog aranžmana sa Srbijom, kada će Misija ponovo doći u Beograd.



On je na konferenciji za novinare naveo da će u oktobru biti spojene druga i treća revizija aranžmana, i ako one budu uspešne Srbiji će biti odobreno povlačenje preostalih oko 1,2 milijarde evra kredita.

Predlog Vlade Srbije je da se polovina tog novca koristi za pokrivanje deficita budžeta, a druga polovina za jačanje deviznih rezervi, kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

Dinkić je naveo da će o tome razgovarati sa MMF-om i Narodnom bankom Srbije.

MMF i vlasti Srbije postigli su 26. marta ove godine sporazum o "stend baj" aranžmanu vrednom tri milijarde evra koji je trebalo da traje do sredine aprila 2011. godine, ali i o štednji na svim nivoima u državi.

Sporazum je predvideo da država za dobijanje sredstava ispuni određene uslove, od kojih je najznačajniji da budžetski deficit iznosi tri odsto bruto društvenog proizvoda, kao i da se sprovedu određene mere u pravcu fiskalnog prilagođavanja odnosno štednje i smanjenja javne potrošnje u Srbiji.

Sporazum sa MMF-om podrazumevao je i da država nadoknadi manjak u prihodima od oko sto milijardi dinara.

(agencije/MONDO/Na slici Albert Jeger, MMF)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image