• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke zainteresovane za kreditiranja jeftinih stanova

Banke u Srbiji su zainteresovane za vladin projekat masovne stanogradnje, ali očekuju da se unapred jasno definišu kriterijumi koji će obezbediti sigurnost njihovog kreditnog plasmana.

Banke u Srbiji su zainteresovane za vladin projekat masovne stanogradnje, ali očekuju da se unapred jasno definišu kriterijumi koji će obezbediti sigurnost njihovog kreditnog plasmana.

Direktor komunikacija u "Hipo-alpe-adria" banci Rade Šević rekao je Tanjugu da se projekat masovne izgradnje stanova u toj banci pažljivo prati, i da će odluka o eventualnom učešću banke biti blagovremeno doneta u skladu sa poslovnom politikom, ali i u zavisnosti od postupka države kao nosioca projektne ideje.

"Faktori koji će uticati na stepen zainteresovanosti banke mogu se ukratko podvesti u nekoliko grupa - status zemljišta, infrastrukturne predispozicije, dozvole i projekcija troškova. Takođe, za banku je bitan i kvalitet gradnje, kao i planirani rokovi. Kao značajan kriterijum može se uzeti i procena tražnje, odnosno potencijalnog interesa građana za dobijanje stambenih kredita za kupovinu stanova iz ovog projekta", rekao je Šević.

On je podsetio da je tokom 2009. godine, zbog krize koja je zahvatila srpsku privredu, i stepen tražnje za stambenim kreditima bio na nižem nivou u poređenju sa prethodnim godinama.

"Kao glavni uzroci pada tražnje mogu se izdvojiti, povećanje nesigurnosti građana po pitanju sigurnosti radnih mesta, kretanja kursa, kao i rast cene kreditiranja nastao po osnovu poskupljenja izvora finansiranja", kazao je on.

Prema njegovim rečima "Hipo Alpe Adria banka" na tržištu Srbije već ima značajno iskustvo u projektnom finansiranju velikog broja stambenih objekata, među kojima je najpoznatije univerzitetesko naselje "Belvil".

U "Sosijete ženeral" banci su saopštili da je ta banka uvek podržavala projekte usmerene na poboljšanje kvaliteta života građana.

"Banka pažljivo prati projekat masovne izgradnje stanova, a odluku će doneti u skladu sa svojom poslovnom politikom, nakon što radna grupa da konkretne predloge", navode u toj banci.

U prilog konstataciji da se velika pažnju posvećuju stambenim kreditima, govori i podatak, ističu u banci, da je u prvih šest meseci ove godine odobreno 18 odsto više stmbenih kredita nego u istom periodu prošle godine.

"Sosijete ženeral", je jedina banka na tržištu u kojoj klijenti koji podnesu zahtev za stambeni kredit mogu da biraju između kredita sa promenljivom i fiksnom kamatom.

U Unikredit banci podsećaju da je ta banka već uključena u projekat odobravanja subvencionisanih kredita kako privredi tako i stanovništvu, pa je tako zainteresovana i za projekat učestvovanja u kreditiranju masovne stanogradnje.

"Ideja o masovnoj gradnji neprofitnih stanova je dobra i ukoliko dođe do njene realizacije, banka će se truditi da svojim učešćem u programu olakša finansiranje kupovine stanova", saopštila je ta banka.

"U zavisnosti od tipa programa banka će prilagoditi svoje uslove odobravanja stambenih kredita. Smatramo da će to biti dobra prilika da veliki broj ljudi, pre svega mladih koji još uvek žive kod roditelja ili kao podstanari, kupe stanove po konkurentnijoj ceni od tržišne i da ih otplaćuju po povoljnijim uslovima", istakli su u Unikredit banci.

Iz Ministarstva za infrastrukturu najavljena je mogućnost da bi projekat masovne stanogradnje mogao da započne u martu naredne godine i da bi se u prvoj godini gradilo oko 20.000 stanova.

Pominjala se i cena kvadrata od 500 do 600 evra po kvadratu, što će na kraju zavisiti od lokacije u kojoj se gradi i ukupnih troškova izgradnje.

(Tanjug)



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image