• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kombinat "Raška" ide pod stečaj

Poreska uprava naložila je Trgovinskom sudu u Kraljevu da pokrene stečajni postupak u preduzeću Tekstilni kombinat "Raška" iz Novog Pazara, izjavila je pomoćnica direktora te uprave

Poreska uprava naložila je Trgovinskom sudu u Kraljevu da pokrene stečajni postupak u preduzeću Tekstilni kombinat "Raška" iz Novog Pazara, izjavila je Tanjugu pomoćnica direktora te uprave Rada Kostić.

Kostićeva je objasnila da je Poreska uprava taj nalog uputila poštom, a na osnovu zahteva dobijenog krajem avgusta od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Ona je precizirala da je resorno ministarstvo sredinom jula zatražilo pokretanje stečajnog postupka za 186 preduzeća, a da je zahtev za pokretanje stečajnog postupka u TK "Raški" dobijen naknadno, 25. avgusta.

Stečaj je zatražen za svih devet preduzeća u okviru kombinata - Holding kompanija "Raška" i druga zavisna preduzeća "Viskozna predionica", "Pamučna predionica", "Dorada", "Vigonj predionica" i "Konfekcija" u Novom Pazaru, kao i "Tkačnice" u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru.

Kostićeva je kaala da je Poreska uprava predala zahteva za pokretanje postupka stečajeva u još 163 firme, dok za 23 preduzeća konstatovano da se za pokretanjeg takvog postupka nisu stekli uslovi jer nemaju evidentiran dug po osnovu javnih prihoda.

Pokretanje stečaja, međutim, ne znači i direktnu likvidaciju preduzeća, već je predviđen i model reorganizacije, ako se o tome slože poverioci.

Problemi TK "Raške" su dospeli u javnost kada je vođa štrajka zaposlenih u tom kombinatu Zoran Bulatović, aprila ove godine, iz protesta odsekao sebi deo malog prsta na levoj ruci i više dana štrajkovao glađu.

Potom je usledio sastanak predstavnika TK "Raške" i više ministarstava i nadležnih agencija, na kome je usvojeno sedam zaključaka sa precizno utvrđenim rokovima, među kojima su potpisivanje ugovora o potraživanju svih potraživanja prema tom kombinatu.

Dogovoreno je da će TK "Raška", uz pomoć Agencije za privatizaciju, podneti zahtev Agenciji za privredne registre za registraciju nove strukture kapitala nakon konverzije. Zaključeno je i da ta tekstilna kompanija sa Poreskom upravom usaglasi i potpiše zapisnik o stanju obaveza na dan 30. aprila ove godine, kao preduslov za povezivanje radnog staža i realizaciju socijalnog programa najkasnije do 11. maja 2009. godine.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja se obavezalo da će uraditi sve prethodne radnje, kako bi se nakon povezivanja radnog staža stekli uslovi za realizaciju podnetog socijalnog programa.

Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek rekao je Tanjugu, krajem maja, da nije zadovoljan procesom podržavljenja TK "Raška" i da Vlada Srbije, tada donetim zaključima, pokušava da “vruć krompir” prebaci na lokalnu samoupravu.

Đerlek je rekao da Gradska uprava neće prihvatiti vladin zaključak, prema kome lokalna sampuprava treba da proda deo imovine tog kombinata koji nije u funkciji, a reč je o novoj predionoci od 18.000 kvadratnih metara i upravne zgrade u kojoj je sada smešten Internacionalni univerzitet, površine 2.000 metara kvadratnih.

“Gradska uprava hoće čistu situaciju i zato Vlada Srbije treba da proda to što hoće da proda, a ako to ne može neka Tekstilni kombinat uvede u stečaj”, rekao je Đerlek.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image