• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Modernizacija "Prve petoletke" iz budžeta?

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će vlada analizirati poslovanje društvenih preduzeća koja imaju tržišnu perspektivu i ukoliko se pokaže potreba, iz budžeta investirati u modernizaciju pojedinih fabrika

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je danas da će vlada analizirati poslovanje društvenih preduzeća koja imaju tržišnu perspektivu i ukoliko se pokaže potreba, iz budžeta investirati u modernizaciju pojedinih fabrika, kako bi ih osposobila da posluju samostalno, bez korišćenja subvencija.

"To će biti po prvi put od 2000. godine da će Srbija investirati u modernizaciju pojedinih fabrika koje imaju tržišnu perspektivu", naglasio je Dinkić prilikom posete fabrici "Prva petoletka" u Trsteniku i dodao da će država obezbediti sredstva pojedinim preduzećima koja imaju potrebe za investicijama radi uklanjanja uskih grla u proizvodnji.

Dinkić je najavio da će naredne nedelje jedna ekipa Ministarstva ekonomije provesti nedelju dana u "Prvoj petoletki", kako bi napravila detaljnu analizu dosadašnje efektivnosti programa subvencija.

Posle toga će biti napravljena potpuno nova organizaciona šema u "Prvoj petoletki", kako bi se u kompaniji stvorilo više nezavisnih celina, koje bi svaka za sebe postale profitrni centar i bile odgovorne za svoju sudbinu, objasnio je Dinkić.

"To znači da ne bismo imali holding, već preduzeće koje svako pojedinačno radi na tržištu i svako odgovara za svoje rezultate", precizirao je Dinkić i dodao da će biti urađena i analiza preduzeća koja imaju obezbeđene ugovore za plasman robe na domaćem ili stranom tržištu.

U "Prvoj petoletki" ima pet do šest delova, koje zaslužuju posebnu pažnju države i dodatne investicije i koje će kroz te investicije postati efikasnije i moći više da prodaju i da postanu sami sebi dovoljne i da u kasnijem peridu da budu skinute sa subvencija države, kazao je ministar ekonomije.

Dinkić je naveo da se radi o stručnoj strategiji vlade, o kojoj će se još diskutovati.

"Verujem da će rezultat biti da će jedna po jedna fabrika, u okviru 'Prve petoletke', izlaziti iz krize, postajati moderna fabrika, a sutra ukoliko bude zainteresovanosti strateških partnera za privatizaciju, mi ćemo, u skladu s tim interesom, organizovati procese tendera", rekao je on.

Ministar Dinkić, sa saradnicima, i ministarka za NIP-a Verica Kalanović obišli su danas Fabriku vagona u Kraljevu, a potom fabrike "Prva petoletka" i "Nova sloga" u Trsteniku.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image