• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Projekat EU: Posao pronašlo 300 osoba

Projektom Podrška nezaposlenima i razvoju ljudskih resursa, u koji je Evopska unija uložila 2,5 miliona evra, zaposleno je 20 odsto od 1.500 polaznika.

Projektom Podrška nezaposlenima i razvoju ljudskih resursa, u koji je Evopska unija uložila 2,5 miliona evra, zaposleno je 20 odsto od 1.500 polaznika, rečeno je na završnoj konferenciji tog projekta.

Projekat je 2007. godine pokrenula Evropska unija sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja da bi se smanjila nezaposlenost u Srbiji.

Prvi savetnik Delegacije Evropske komisije u Srbiji Ferenc Šimon kazao je novinarima da je projekat trajao duže od dve godine i da je realizovan kroz 95 različitih obuka i kurseva u Beogradu i Banatu.

Zamenica direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Danica Vasiljević istakla je da je taj projekat bio usmeren na osobe koje su dugoročno nezaposlene, mlade do 25 godina i osobe sa invaliditetom.

"Projektom smo pokušali da podstaknemo motivaciju nezaposlenih da se aktivno uključe u proces pronalaženja posla i programe zapošljavanja i obrazovanja", naglasila je Vasiljevićeva.

U vreme svetske ekonomske krize, dodala je, rizično je upuštati se u sopstveni biznis, a tim projektom je olakšano opredeljenje nezaposlenih da posao potraže kod poslodavca.

Nacionalni direktor projekta Dejan Nikolić rekao je da je na osnovu analize tržišta rada koja je sprovedena krajem 2007. godine i u proleća 2008. godine, konstatovano koji sektori privrede imaju najveći rast i koja su to zanimanja gde se očekivao porast zaposlenosti.

"Na osnovu analize kreirani su programi poljoprivrede, prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine i ugostiteljstva, saobraćaja, skladištenja i tekstilne industrije", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, nezaposleni su mogli da se obučavaju za poslove aranžer cveća, serviser personalnih računara, zavarivač, zidar, paketar, moler, recepcioner, komercijalista, negovatelj starih osoba.

Svaka obuka koncipirana je u saradnji sa preduzećima ili ustanovama za stručno osposobljavanje, a kurs kombinuje teoretska znanja sa praksom.

U 2008. godini, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje posao je pronašlo 35 odsto osoba koje su završile neku od obuka, a u 2009. godini do kraja jula posao je pronašlo 10 odsto polaznika projekta.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image