• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo ekonomije pomaže preduzećima

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će preduzećima u Srbiji koja imaju tržišta i plasman, država pomoći da modernizuju proizvodnju kupovinom nove opreme.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će, u sklopu nove strategije Ministarstva ekonomije, preduzećima u Srbiji koja imaju tržišta i plasman, država pomoći da modernizuju proizvodnju kupovinom nove opreme.

"U poslednjih godinu dana branili smo se od svetske ekonomske krize i odbranili se. Sada iz faze odbrane prelazimo u napad", naglasio je Dinkić prilikom posete fabrici "14. oktobar“ i "Župa“ u Kruševcu i dodao da je novac, koji smo imali na raspolaganju u budžetu u prvoj polovini godine, bio korišćen za ublažavanje posledica svetske ekonomske krize.



"Sada želimo da potpuno promenimo strategiju i da onim preduzećima, koja imaju sigurne izvozne poslove damo pozajmicu, kako bi se ubrzao proces oporavka srpske privrede," rekao je Dinkić.

On je ukazao da je to potpuna novina i da u Srbiji ima desetak državnih preduzeća u koja vredi uložiti, jer imaju tržište, a nisu kupovala novu opremu u poslednjih 20 do 30 godina.

Dinkić je istakao da je i fabrika "14. oktobar“ jedna od njih i izrazio očekivanje da će već naredne godine, u toj fabrici biti modernija oprema, koja će davati daleko veće prihode, a da će novi radnici imati sigurne plate.

On je rekao da su prvi pregovori na tu temu započeti danas sa rukovodstvom "14. oktobra“ i da je dogovoreno da država obezbedi 200 miliona dinara za nabavku nove opreme potrebne tom preduzeću, što će biti prvo ulaganje u nju nakon 20 godina.

"Ovo preduzeće obezbedilo je poslove u segmentu energetskog programa do sredine sledeće godine, a tražnja je za čak 30 odsto veća od onoga što ta fabrika u ovom trenutku moze da proizvede“, rekao je potpredsednik Vlade i zaključio da će nove mašine obezbediti veću produkciju i zaradu toj fabrici.

Direktor "14. oktobra“ Zoran Radmanovac rekao je da će u narednom periodu u toj fabrici biti zaposleno 50 radnika, kako bi se ispoštovale ugovorene obaveze prema kupcima.



On je rekao da vrednost ugovorenih poslova za ovu godinu i prvih šest meseci 2010. godine iznosi 1,2 milijarde dinara, a kako je istakao,"14. oktobar“ je dobio svoje mesto i u novom ugovoru sa Irakom vrednom 100 miliona dolara, čime će biti uposlen i segment artiljerijskog programa.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva ekonomije, u razgovorima sa rukovodstvom fabrike "14. oktobar“ u Kruševcu, Dinkić je razgovarao i o isplati doprinosa radnicima.

Trenutno, to preduzeće samostalno plaća doprinose za zdravstvo svojim radnicima, ali ne i doprinose za penziono osiguranje, pa će u saradnji sa Ministarstvom ekonomije biti napravljena finansijska projekcija kako bi te obaveze bile ispunjene, jer će kako je potvrdio Dinkić, od 1. januara sledeće godine sva preduzeća u Srbiji morati bez izuzetka da plaćaju bruto plate svojim zaposlenima.

Dinkić je rekao da će se ukoliko se u narednom periodu javi neki od strateških partnera, koji može da unapredi proizvodnju i obezbedi veće tržište, u "14. oktobru“, pregovarati o eventualnom zajedničkom ulaganju, a da će do tada državne firme koje imaju perspektivu oslanjati na sopstvene resurse, kroz državnu podršku u investiranju.

Prilikom obilaska preduzeća "Župa", koje ima sigurne izvozne poslove i koje je poznato po proizvodnji plavog kamena, dogovorena je pozajmica za obrtna sredstva u iznosu od milion i 450 hiljada evra.

Posetu Kruševcu, Dinkić je završio sastankom sa preduzetnicima i obilaskom biznis inkubatora, a sa vlasnicima malih i srednjih preduzeća razgovarao je o pomoći države tim preduzećima, sa ciljem prevazilaženja posledica svetske ekonomske krize.

(Tanjug/arhivska fotografija)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image