• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragutinović:U ekonomiji ništa nije besplatno

Ministarka finansija Diana Dragutinović ocenila je da je ekonomska aktivnost u Srbiji, definitivno, prestala da opada i da ostaje samo da se vidi kakav će biti oporavak - brz ili spor.

Ministarka finansija Diana Dragutinović ocenila je da je ekonomska aktivnost u Srbiji, definitivno, prestala da opada i da ostaje samo da se vidi kakav će biti oporavak - brz ili spor, jer rast srpske privrede zavisi od oporavka drugih privreda.

Činjenica je da je poboljšana naplata javnih prihoda od juna meseca, a razloga za to ima više, rekla je ona za „Novosti“.

Boljim rezultatima doprinele su jednokratne mere, poput odluke da se preregistruju vozila sa crnogorskim i E tablicama, zatim primena dogovora sa MMF, ali i bolje stanje privrede u odnosu na prvi deo godine.

Povećana je likvidnost, a za to je, ipak, zaslužna država, ocenila je Dragutinović.

Procena je da ćemo ovu godinu završiti sa 34 odsto učešća javnog duga u bruto društvenom proizvodu. U odnosu na okruženje, to je u nivou proseka.

Ipak, samo u jednoj godini, povećali smo učešće javnog duga u BDP sa 25 odsto na skoro 34 odsto. To je posledica kombinacije nepovoljnih događaja - zaduživanja, pada vrednosti dinara i stagnacije BDP,kaže Dragutinović.

Održiv nivo javnih finansija u srednjem roku pretpostavlja da zaduživanje ne sme da bude veće od 40 do 45 odsto BDP, upozorila je ona.

Kao ekonomista, znam da zaduživanje može da pomogne, ali je, kao i doping, kratkoročno sredstvo. Nakon rasta zaduženosti, po pravilu sledi rast poreskih stopa ili pad javne potrošnje. U ekonomiji ništa nije besplatno, samo je pitanje ko će to da plati, naglasila je ministarka finansija.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image