• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grad zapošljava raseljene Rome

Nekadašnji stanovnici nehigijenskog naselja ispod Mosta "Gazela" imaće prednost prilikom zapošljavanja u javnim komunalnim preduzećima, kao i preko Nacionalne službe za zapošljavanje

Nekadašnji stanovnici nehigijenskog naselja ispod Mosta "Gazela" imaće prednost prilikom zapošljavanja u javnim komunalnim preduzećima, kao i preko Nacionalne službe za zapošljavanje, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić.

Krkobabić je napomenuo da se ne može odrediti precizan datum kada će Romima biti obezbeđen posao, ali da će se Grad odmah angažovati na pronalaženju odgovarajućih radnih mesta.

"Raseljeni Romi imaće prednost pri zapošljavanju u javnim gradskim komunalnim preduzećema, koja imaju potrebu za nekvalifikovanom radnom snagom, a Nacionalna služba za zapošljavanje će sredinom meseca napraviti spisak poslova koje će ponuditi žiteljima novoformiranih naselja", rekao je Krkobabić Tanjugu.
On je naveo da, ukoliko odbiju ponuđeni posao, Romi neće imati pravo na socijalnu pomoć.

Gradska uprava trenutno ne raspolaže preciznim podatkom o broju zaposlenih Roma iz naselja pod "Gazelom", kao ni o njihovoj obrazovnoj strukturi ili bračnom statusu.

Bivši stanovnici naselja ispod "Gazele", kako je kazao zamenik gradonačelnika, moći će, ukoliko to žele, da nastave da se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina - starog papira, gvožđa i plastike i u novim naseljima biće otvoreni manji reciklažni centri u kojima će se prikupljati i vršiti separacija otpada.

Za veliki reciklažni centar čija se izgradnja planira, naveo je on, potrebno je najmanje dve godine i puno novca. Krkobabić je precizirao da će Gradska Uprava obezbediti objekte u kojima će biti odlagane sortirane sekundarne sirovine, ali i organizovati odnošenje sirovina do centara koji se bave otkupom, odnosno reciklažom. Formiranje takvih reciklažnih centara jedan je od načina da se stanovnici opština, u koje su doseljene romske porodice, uvere u to da u novim naseljima neće nastati deponije smeća.

Govoreći o kontroli ispunjavanja obaveza koje su stanovnici novih naselja preuzeli, Krkobabić je kazao da će svako imati predstavnike koji će biti u stalnoj komunikaciji sa Gradom.

"Naselja će imati po dva predstavnika, koje će birati sami, oni će biti u nekoj vrsti radnog odnosa sa Gradskom upravom, a sarađivaće i sa Centrom za socijalni rad, kako bi pravovremeno ukazivali na eventualne nedostatke, pratili proces socijalizacije i otklanjali probleme, ako do njih dođe", naveo je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, gradska uprava pomoć očekuje i od MUP-a, koji treba da vrši pojačanu kontrolu oko naselja, odnosno da oceni kako okolina prihvata nove komšije.

Romske porodice iz naselja ispod "Gazele", umesto u najavljenih 13 opština, raseljene su na teritoriju pet, a Krkobabić je takvu odluku objasnio cenom kvadrata, ali i potrebom raseljavanja drugih nehigijenskih naselja u Beogradu.

Porodice su smeštene u Boljevcima, Makišu, Barajevu, Mladenovcu i Rakovici, a za raseljavanje naselja kod "Belvila" i drugih manjih nehigijenskih naselja, uređuje se prostor u Obrenovcu, Lazarevcu i Zemunu. Romske porodice će tako biti ravnomerno raspoređene u svih 13 opština, kako je i bilo predviđeno, kazao je zamenik gradonačelnika i dodao da će "eventualne greške nastale prilikom raseljavanja biti naknadno otklonjene".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image