Više od polovine izdatih Dina platnih kartica izdata je sa čip tehnologijom. Narodna banka Srbije (NBS) navela je da je u toku zamena kartica sa magnetnim zapisom za nove bolje obezbeđene, koje se izdaju uz obavezan čip.

Svaka transakcija ovom karticom potvrđuje se pin kodom, a može da se koristi na svim POS terminalima i bankomatima u zemlji, kao i u više od 800 onlajn prodavnica u Srbiji, a izdaje se bez naknade.

U Narodnoj banci Srbije ističu da je Nacionalni kartični sistemi vrlo retko meta organizovanih zloupotreba i trenutno se razmatraju mogućnosti implementacije beskontaktne tehnologije i za nacionalnu karticu.

NBS navodi da korišćenje te kartice donosi značajne uštede svim učesnicima u lancu plaćanja, jer su niži troškovi trgovaca.

Kada se radi o upotrebi ove kartice u inostranstvu, Narodna banka Srbije sarađuje sa dva velika internacionalna kartična sistema.

Nacionalna kartica jedina je kojom je moguće bez provizije izmiriti obaveze na šalterima Uprave za trezor Ministarstva finansija.

(MONDO/Novosti)