• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkaz trećini radnika Duvanske industrije Niš

Duvanska industrija "Niš" (DIN), smanjila je broj radnika za skoro trećinu u ponedeljak nakon što je 306 radnika preuzelo rešenja o prestanku radnog odnosa.

Duvanska industrija "Niš" (DIN), smanjila je broj radnika za skoro trećinu u ponedeljak nakon što je 306 radnika preuzelo rešenja o prestanku radnog odnosa.

Kako je navedeno, prosečna otpremnina za radnike niške fabrike cigareta, koja posluje u okviru multinacionalne kompanije Filip Moris internacional (Philip Morris), iznosi oko 1,5 miliona dinara po radniku, što je, kako se ističe, 3,7 puta više od zakonskog minimuma.

Preuzimanje rešenja otpuštenih radnika završeno je oko 17 sati. U fabrici cigareta u Nišu do sada je radilo 910 zaposlenih.



Predsednik Sindikata duvanske privrede ASNS Dejan Janićijević rekao je agenciji Beta da od utorka teče rok od 90 dana u kojem radnici mogu da podnesu žalbu na rešenje o otpuštanju.

Janićijević je kazao da je bilo najava otpuštanja radnika i da će se žaliti na rešenje, dodajući da će pravni tim sindikata "sagledati svaki slučaj i utvrditi da li je bilo kršenja Zakona o radu".



Menadžment DIN nije želeo da komentariše otpuštanja, već je novinare uputio na ranije saopštenje u kojem se navodi da najveći deo radnika koji je ostao bez posla ne radi u proizvodnji, već u pomoćnim službama.

"Odluka o otpuštanju doneta je nakon detaljnih analiza poslovanja DIN-a i tržišnih prilika i bila je neophodna kako bi se obezbedila održiva budućnost fabrike u Nišu", naveo je menadžment.

Multinacionalna duvanska kompanija Filip Moris kupila je nišku fabriku duvana 2003. godine i od tada uložila više od 630 miliona evra u Srbiji.

Nakon privatizacije kroz program dobrovoljnog odlaska iz kompanije je otišlo 1.400 radnika, koji su u zavisnosti od dužine radnog staža dobili otpremnine u iznosu od 10.000 do 100.000 dolara.

Pre privatizacije DIN je imao oko 2.500 zaposlenih.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image