• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragin: Srpski agrar jedini beleži rast

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin izjavio je da je agrar jedina grana srpske privrede koja i u kriznim vremenima beleži rast

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin izjavio je da je agrar jedina grana srpske privrede koja i u kriznim vremenima beleži rast, navodeći da se do kraja godine očekuje za dva odsto veći izvoz nego 2008. godine.

Ministarstvo je isplatilo na vreme sve subvencije i dobilo pohvale za postignute uštede. Taj resor je i jedini koji je smanjio broj zaposlenih za 10 odsto, rekao je Dragin u intervjuu "Novostima".

Istakavši da su i na ostalim rashodima postignute uštede od čak 2,6 milijarde dinara, on je kazao da su to bile "teške odluke", ali neophodne da bi poljoprivrednici dobili subvencije na vreme.

"Napregli smo se do granice pucanja. Štedeli smo gde god smo mogli, nema reprezentacije, nema dnevnica za inspektore i vozače", kazao je on.

Dragin je rekao da je to ministarstvo i od Svetske banke i od EU dobilo pohvale zbog načina na koji se subvencioniše poljoprivreda, dodavši da subvencije nisu socijalne mere, to nije povećanje javne potrošnje, nego ulaganje u proizvodnju.

Na pitanje da li su rešeni problemi proizvođača malina, višanja i pšenice zbog niskih otkupnih cena, on je kazao da se cene poljoprivrednih proizvoda kreiraju na svetskom tržištu i ni država ni Ministarstvo na njih ne mogu da utiču.

"Mi možemo samo da se borimo protiv monopola i vršimo pritisak da otkupne cene ne budu niže od onih na globalnim berzama. Pomaka već ima. Cena soje je otišla sa 19 dinara za kilogram na 25, suncokret sa sramotnih 13 na 16 dinara, zatražili smo od hladničara da podignu akontnu cenu malina...", rekao je on.

Osvrnuvši se na potpisivanje ugovora za eksproprijaciju zemljišta oko Koridora 10, on je naveo da je potpisano 26 ugovora u Beloj Palanci i isto toliko o zameni "parcele za parcelu" na delu deonice Niš - Crvena Reka, a trenutno se rešavaju imovinsko-pravni odnose na obilaznici oko Beograda, kako bi se uštedelo što više novca.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image